Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Капачки за бъдеще“ в София до 17 часа

Снимка: БГНЕС

За шести път на площад "Александър I " в столицата се провежда  кампанията „Капачки за бъдеще“. Целта на инициативата е събирането на пластмасови капачки за рециклиране, средствата от което отиват за закупуването на нови кувьози и на болнична апаратура. 

От началото на инициативата "Капачки за бъдеще" са събрани и рециклирани 300 тона пластмасови капачки, а очакванията са днес те да достигнат 400 тона, казаха организаторите.

С парите, събрани от предишните издания на кампанията, са подмемени кувьозите в 22 малки общински болници. От началото на годината още 13 лечебни заведения са подпомогнати с медицинска апаратура за акушеро-гинекологични отделения, каза организаторът на кампанията Лазар Радков: 

"Кувьози в по-малки населени места, където имаше липси и проблеми, успяхме да ги подменим до 2019-та. Кувьозите сами по себе си са чудесна апаратура. За да помагат наистина, те имат нужда и от други прилежащи към тях апарати, което се оказа също, че не са налични навсякъде в 21-ви век. Има още много болници, на които да помогнем с много неща. Продължаваме".

В организацията на кампанията се включиха десетки доброволци, а до обед стотици столичани предадоха събраните капачки, като количеството варираше от плик, пълен с капачки, до десетки килограми, събрани от различни организации и търговски компании:

"Цял багажник", похвали се участник.

"50-60 килограма може би и предаваме тези капачки от името на компанията, в която работим и това е за всички служители" допълни желна.

"Аз съм събрала много малко капачки просто защото пия от стъклено шише", каза дарителка.

Други се включиха в инициативата с дарения.

Кампанията се провежда при спазването на противоепидемичните мерки, а столичани могат да предадат събраните капачки до 17.00 часа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна