Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой:

Проф. Христо Белоев: Университетът е моя живот

Снимка: Русенски университет

Ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев, д-р на техническите науки и член-кореспондент, е главен герой в ''Нашият ден''. Избран е за ректор през 2007 година. Научните му интереси са в областта на: проектиране на земеделска техника; комбинирани работни органи и комбинирани машини; изследване и изпитване на земеделска техника; ерозия и противоерозионни технологии; устойчиво земеделие, транспорт, енергийна ефективност; екология; висше образование; Има над 400 научни публикации, 20 монографии, 30 патенти и полезни модели, 20 учебници и учебни помагала. Ръководство и участие в над 40 проекти с международно и общонационално значение, вкл. и съвместни изследвания с колективи и учени от други държави. Отличаван многократно за научна, научно-приложна, преподавателска и публична дейност. Носител е на наградата за наука "Питагор" за 2013 година.

Проф. Белоев разказа за дейността на университета, защото съдбата му е свързана вече доста време с него.

"Университетът е моя живот и винаги съм се стремил да издигам престижа и ролята и на висшето образование, и на науката, и да се сравняваме с водещите в целия свят."

Университетът "Ангел Кънчев" в Русе е един от първите в страната по степен на дигитализация и прилагането на иновативни технологии в обучението. По време на извънредното положение използва дистанционната форма на обучение и своя електронно базирана платформа. Това им дава възможност да приключат летния семестър навреме, без удължаване. 95% от целия образователен процес на университета е базиран в облачна технология. Университетът е партньор в много европейски проекти и програми, най-вече в областта на компютърните технологии. Водещ партньор е в проект съвместно със 75 университета в изграждането на мрежа от центрове за иновационни образователни технологии. 

Русенският университет предава опита си на училищата в Русе за въвеждане на нови начини на преподаване. Инициира в МОН и в последните години работи за Национална програма за адаптиране на образованието към дигиталното поколение.

През 2019 година в Русе реализират проект "Русе – град на иновативните училища". Участват всички училища, заедно с университета и включва и обучение на учители за работа с дигиталните технологии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени