Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем години затвор за Десислава Иванчева

| обновено на 06.07.20 в 19:13
Десислава Иванчева
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран съд намали драстично присъдите по корупционната афера в столичната община "Младост". 
Втората съдебна инстанция намали наказанието на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева от 20 на 8 години затвор, на заместничката ѝ Биляна Петрова - от 15 на 6 години затвор и на бившия районен кмет Петко Дюлгеров от 12 на 6 години лишаване от свобода.
Спецапелативните съдии Георги Ушев, Мариета Неделчева и Стоян Тонев признаха тримата за виновни - Иванчева, че е  поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината .В това била улеснена от Петрова, а пък с посредничеството на Дюлгеров - исканата сума била редуцирана на 187 000 евро.
При задържането им на 17 април 2018 година у тримата бяха намерени белязаните 70 000 евро - първият транш от поискания подкуп.
Първоинстанционният наказателен съд оправда Иванчева, Петрова и Дюлгеров за получаване на подкуп, въпреки че ги осъди на два и малко повече пъти години затвор. Въпреки редукцията на наказанията прокурор Тихомир Стоев беше доволен:
"Настоящият съдебен състав ги осъди и по двете форми на изпълнителното деяние. Това за нас е победа. В тази насока съм удовлетворен от решението".
До намалените наказания се стигна след като съдът преквалифицира обвиненията на тримата, защото макар поисканият подкуп да бил в особено големи размери, случаят не бил особено тежък, защото се изисква и особена обществена опасност на дееца.
Това свали тавана на възможното наказание на до 10 години, а прокуратурата тепърва ще мисли дали да настоява за по-тежката квалификация пред ВКС. За разлика от Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които минути след като чуха отново "виновни" обявиха, че ще обжалват осъдителните присъди:
"Ние сме абсолютно невинни. Как можете да си помислите, че съм доволна от нещо, което не съм извършила. Това е абсурд, това е пародия, това е беззаконие".
"Аз отново не чух нито една дума за какво съм осъдена".
Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават под домашен арест.
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!