Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За три дни Варна е гурме столицата на България

Виното е индивидуално усещане. Виното е субективна напитка. Всеки има различна представа за вкуса на виното и за това има такова разнообразие на сортовете и вината. Това каза Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, в "Нашият ден". Асоциацията, в партньорство с Община Варна и с участието на Министерство на туризма, организира осмото издание на „Фестивал вино и храна” - Варна от 6 до 8 юли 2020 г. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна се превръща в гурме столица на България. Ще има представяне и дегустации на вина от България и света на 36 щанда, занаятчийски хранителни продукти, срещи на производители с потребители. 

На изложението с дегустации посрещат винарски изби от България, вносители на вина, производители на хранителни продукти. Гурме-зона „Ресторантът” е съпътстващо събитие във фестивалните дни, организирано от шеф Петър Йоргов и от екипа му от Българската асоциация за кулинарна култура.

"Симбиозата между лозар/винар и виноценител и сомелиер трябва да бъде в хармония, за да има хармония и във виното. Ако искате да изградите своя индивидуален вкус към виното, трябва да тренирате своите сетива, да усещате аромата, вкуса, послевкуса." – казва Свещарова.

Повече за фестивала, за любовта към виното, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата пред винената гилдия, разказва в "Нашият ден" Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

Снимки - Фестивал на виното и храната
Стефка Свещарова е магистър по комуникационен мениджмънт. От 1994 г. се занимава професионално със сомелиерство. От 1999 до 2005 г. е сомелиер на круизни кораби, а от 2001 г. работи за развитие на винената култура в България. През 2009 г. става съучредител на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, чийто председател е и досега.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна