Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Енио Мориконе

Композиторът е носител на 2 награди "Оскар", 3 - „Златен глобус“ и 6 - БАФТА

| обновено на 06.07.20 в 10:28
Снимка: www.independent.ie

Италианският композитор и ностител на „Оскар“ Енио Мориконе почина на 91-годишна възраст, съобщават световните медии.

Мориконе, удостоен с два Оскара, е починал рано сутринта днес в римска клиника „от последиците от падане“. Преди няколко години той е счупил бедро. Творецът е бил хоспитализиран с фрактура на бедрената кост преди няколко дни.

Адвокатът на Мориконе каза, че погребението ще се проведе без публична панихида.

Мориконе е световноизвестен със своята филмова музика. Той е написал музиката към повече от 570 филма, 30 от които уестърни. Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“. Музиката му звучи и в известния италиански сериал „Октопод“, познат на българските зрители.

Композиторът е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Той започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

През 2007 г. получава „Оскар“ за цялостно творчество. 

През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата.

Удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет (11 декември 2013 г.). Той изнесе първия си български концерт през декември 2013 година. Двучасовото пътешествие из филмовата музика в зала "Арена Армеец" събра близо 9000 зрители. Специално соло в концерта му изпълни българския виртуоз Теодосий Спасов.

През март тази година филмовият композитор се обяви против пеенето по балконите в Италия, призовавайки за повече респект към мъртвите от тежката пандемия от коронавирус. Носителят на „Оскар“ прекара самоизолацията в римския си дом със съпругата си Мария.

"Мисля, че тази необходима изолация, наложена ни от правителството, би била достатъчна, за да се обуздае в известна степен злото, което ни заобикаля. Не композирам и не слушам музика, не това е моментът", коментира Мориконе.

„Пандемия като тази ни кара да си седим повече вкъщи, да преоткрием времето и спокойствието си, да наблегнем на обичта и чувствата си, да преоткрием себе си", допълни композиторът.

В Холивуд Мориконе работи с Роман Полански, Оливър Стоун, Брайън де Палма, Терънс Малик, Куентин Тарантино. Сред по-известните филми с негова музика са „За шепа долари“, „Малена“, „Имало едно време на Запад“, „Професионалистът“, „Ново кино „Парадизо“, „Бъгси“, както и последната му работа с Куентин Тарантино във филма „Омразната осморка“, за която той получава "Оскар" през 2016 година.

Той е носител също и на три „Златни глобуса“ и шест награди БАФТА от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. 

Информацията е на БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени