Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия подкрепя членството на България в Шенген

| обновено на 07.07.20 в 16:30
Снимка: БГНЕС

Италия подкрепя членството на България в Шенген. Това подчерта министърът на външните работи Луиджи ди Майо на среща с президента Румен Радев.

Двамата обсъдиха на „Дондуков“ 2 двустранното сътрудничество на Рим и София и преодоляването на здравните и социалните последици от кризата с Covid-19.

Ди Майо подчерта отличните отношения между Рим и София:

„Този момент, в който жестоката пандемия, засегна цял свят, имахме възможност да видим кои са нашите приятели. На първо място бих поставил България“.

Външният министър на Италия припомни, че двете страни имат общи позиции, включително и по въпроса за разширяването на ЕС и подкрепата за Албания и Северна Македония.

Доброто партньорство между България и Италия открои Румен Радев:

„Италия е изключително важен икономически търговски партньор и ключов инвеститор с потенциал за развитие в енергетиката, предвид стратегическата роля на Италия в Южния газов коридор“.

Това е първата визита на италианския външен министър в България. Тя идва на фона на тежки преговори между държавите - членки за новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз и за Фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро.

Италия е една от най-тежко засегнатите от коронавируса държави в Европа, първа наложи карантина и беше един от най-ярките критици на Брюксел в разгара на пандемията. Сега битката за европарите е между държавите от южна Европа, начело с Италия и така наречените пестеливи страни - Дания, Швеция, Австрия и Нидерландия.

Рим настоява да се отпускат безвъзмездно европейски помощи за възстановяване след пандемията и със сигурност търси възможно най-много съюзници в битката срещу Севера.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна