Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ива Гаврилова

Кожата помни всяко слънчево изгаряне

Снимка: ndnr.com

Слънцето през лятото е ласкаво, но и често създава проблеми. То далеч не е безвредно и може да донесе неподозирани поражения, които в началото да не бъдат усетени. Често слънчевите изгаряния предизвикват обикновени неудобства, преминаващи за няколко дни без непосредствени последици. Но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата "помни", като последствията могат да дойдат след години.  Понякога те могат да бъдат и фатални.

За диагностицирането и лечението на рака на кожата разказва д-р Ива Гаврилова, от Клиниката по онкодерматология на Университетскта специализирана болница по онкология в София в "За здравето".

"Евромеланома"

"Кампанията "Евромеланома" е дългогодишно европейско участие на водещи клиники и специалисти, които благотворително се включват в над 29 европейски държави, в скрининг на рак на кожата, повишаване на знанието на хората за този проблем, неговата превенция и ранна диагностика. Прегледите са безплатни, благотворителни, на определени дати."

Първични симптоми, признаци, знаци, които дава тялото 

"Искам да внеса яснота за това какво представлява ракът на кожата. Има два основни типа. Единият е базоцелуларен карцином – това са кожни образувания, характерни повече за възрастното население, които са в следствие на слънчеви изгаряния в детска възраст. Те са по-безобидни и по-често срещани – с рядко метастазиране и много благоприятна прогноза

По-сериозният проблем е малигненият меланом – рак, развил се на база невус или т.нар. "бенка". Той е по-рядък, но с много сериозна прогноза, висока агресивност и смъртност, затова е важно да откриваме рано. Трябва да наблюдаваме бенка, която се е променила, започнала е да нараства, да променя контурите си, да променя пигментацията си, да прокървява, дори да изчезва, всичко това показва, че нещо се случва и трябва да се отиде на лекар специалист. 

За да се противопоставим на коронавируса, ни трябва витамин D. Как да балансираме между потребност и риск?

"Витамин D се натрупва лесно в организма при стандартно излагане на слънце, дори когато ходим по улицата. Очакванията, че трябва дълго да бъдем изложени на плажа, за да събираме слънчева енергия, са малко пресилени. Не е необходимо. Нека хората да ползват слънцезащита, за да няма изгаряния."

Следващите прегледи ще бъдат на 16 юли (четвъртък) от 10.30 до 16 ч. в Клиниката по онкодерматология на УСБАЛО в кожен кабинет № 128 на ниво „партер” в болницата в рамките на кампанията „Евромеланома” 2020.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени