Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алерголози от цялата страна ще преглеждат онлайн

Националната кампания за борба с алергиите в условията на Covid-19 ще продължи месец

Доц. Мария Стаевска
Снимка: Александровска болница

Започва Национална кампания за борба с алергиите в условията на Covid-19. Чрез нея ще се предоставят безплатни телемедицински консултации за пациенти, страдащи от алергичен ринит и уртикария. Поводът е 8 юли, който се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите от 2005 година насам по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. 30 алерголози от цялата страна ще преглеждат безплатно на платофрма на кампанията в рамките на месец. Очаква се да бъдат осъществени около 500 консултации.

„Девизът на кампанията на Световната алергологична организация е, че алергологичната грижа продължава и в условията на Covid-19“, каза пред "Хоризонт" доц. Мария Стаевска, председател на Дружеството по алергология и началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“. 

В ситуацията на пандемия страхът да се посещава лекар нараства и започват да се забавят изследвания и консултации за заболявания, които не търпят отлагане. Целта е чрез популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и превенцията им. 

„Алергичните болести не трябва да се подценяват, независимо от световната пандемия. Много често пациентите с ринит и уртикария се самолекуват с медикаменти, които не са по лекарско предписание“, подчерта доц. Стаевска. 

„Затова и тази година Дружеството по алергология правим тази кампания. Не е небходимо пациените да отиват в кабинетите на лекарите,  а могат да си направят консултации в онлайн платформата. Това е и световен феномен - преминаване на дигитално здравеопазаване чрез онлайн консултации, които могат да продължат и след приключване на пандемията.“

Още информация ще откриете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!