Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не допуснаха Христо Иванов до брега на имот, свързан с Доган

Сблъсъци на охранители с лидера на „Да, България“ Христо Иванов и общинският съветник от Бургас Димитър Найденов се разпространяват на видео в социалните мрежи. Повод за скандала е опит на двамата представители на партията да слязат на морския бряг до бившето яхтено пристанище в местността Отманли. Територията от години е недостъпна, тъй като на нея се намира големият почивен комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Инцидентът е станал в ранния следобед. 

С лодка Христо Иванов и Димитър Найденов са стигнали до морския бряг в местността, сега известна като Парк „Росенец“. 

Там са посрещнати от охранители, които те твърдят, че са от НСО. След кратки сблъсъци двамата не са допуснати да слязат на брега. 

"Започнаха да ни блъскат доста грубо. В последствие, нагазили във водата до колене, ни изгониха и от там. Твърдяха, че това също е частна собственост - акваторията на въпросното пристанище било частна собственост и не искаха да ни изслушат. Помолиха ни грубо да напуснем, след което се стигна до физическо съприкосновение", информира Димитър Найденов.

Жалба срещу действията на охранителите ще бъде подадена в 4 РПУ в Бургас, каза още той. 

Според него, морският бряг е публична държавна собственост. Територията, на която е построена лятната вила, се води земеделска земя с предназначение за курортен хотел. Имотът, който стига до кея е частен, но да се ограничава достъпа до крайбрежната зона е недопустимо, заяви още бургаският общински съветник.

От Националната служба по охрана изпратиха позиция. Проверка показва, че в Правилника за прилагане на закона за НСО, не се съдържа какъвто и да е обект, свързан с парк „Росенец“, който да е охраняван от службата. От там отказват да бъдат въвлечени в политически акции, независимо от техните подбуди. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна