Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецакция в дома на Илия Златанов

Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура и МВР провеждат следствени действия, свързани с досъдебно производство в дома на бизнесмена Илия Златанов в столичния квартал „Симеоново“.

Името на Златанов нашумя, след като той обяви, че е правен опит за кражба на фирмата му и намеси в това бившия следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

Историята на Златанов, собственик на най-голямата асансьорна фирма у нас „Иззамет“, стана известна от разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“. Автор на разследването, озаглавено „Осемте джуджета“,е Николай Стайков. Заглавието е заимствано от името на столичен ресторант, в който Златанов се е срещал с бившия следовател Петьо Петров. При него той отива за помощ, за да спаси бизнеса си, а вместо това всичко му е отнето.

През април Илия Златанов напусна страната, а в обискираното в момента жилище живеят дъщеря му и семейството ѝ.

От Антикорупционния фонд качиха няколкоминутно видео от обиските, заснето от охранителната система на къщата. То е предоставено на неправителствената организация от дъщерята на Златанов - Пролетина. На видеото се виждат въоръжени и маскирани полицаи, които обикалят къщата. Чува се силен шум от алармената система.

След излъчването на първата част на „Осемте джуджета“ прокуратурата се самосезира и започна предварителна проверка на изнесените от Златанов твърдения. Обяснения по случая даде авторът на разследването Николай Стайков, който междувременно разпространи в интернет и втората част на материала си.

снимка: БГНЕСснимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!