Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Италия за общи критерии за затваряне на границите на ЕС при криза

Снимка: БГНЕС

Държавите членки на Европейския съюз да имат общи критерии за затваряне на границите при криза като тази с коронавируса. Такъв дебат се договориха да инициират външният министър Екатерина Захариева и италианският ѝ колега Луиджи ди Майо.

Двамата се срещнаха в София в рамките на първото посещение на Ди Майо у нас.

Кризата с Covid-19 доминира разговорите на Захариева с Ди Майо. Двамата обявиха, че икономиките и туризмът губят много, ако няма координиран подход при отваряне и затваряне на граници.

„Все още, обаче, трябва да имаме общи критерии на ниво Европейски съюз кога затваряме границите си една между друга. Критериите на ниво държави са много различни“, отбеляза Захариева.

Въпреки че Европейският съюз отвори външните си граници за 14 държави, Рим отказа да направи това на посочената дата 1 юли.

Фондът за възстановяване на стойност 750 милиарда беше другата основна тема на разговорите между Захариева и Ди Майо.

Българският външен министър прогнозира, че преговорите по европейските помощи за икономиките ще приключат септември. Италия, която първа се сблъска тежко с новия вирус в Европа, беше голям критик на Брюксел от началото на пандемията и привърженик на солидарност. И от София италианският външен министър отправи призив.

„Ние имаме една много голяма отговорност до каква степен този момент е момент на солидарност. Европейските граждани имат нужда от бързи отговори, от амбициозни отговори, за да може да се преодолее трудната икономическа фаза“.

Преди това Луиджи ди Майо се срещна с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.

Освен Covid-19, италианският външен министър изрази отново подкрепа за евроинтеграцията на Западните Балкани, както и за членството на България в Шенген.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени