Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Росен Михайлов: Грешно взета проба не може да доведе до фалшив положителен резултат

Всяка положителна проба за Covid-19 трябва да доведе до някакви мерки, уточни той

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Всяка положителна проба за Covid-19 трябва да доведе до някакви мерки. Ако не е съвсем правилен начинът на вземане на една проба, това може да доведе до фалшива отрицателна проба, но не и до фалшива положителна". Това каза пред БНР доц. д-р Росен Михайлов, управител на верига лаборатории, които правят тестове за Covid-19, включени в представителния списък на лаборатории, чиито данни се отчитат от Националния оперативен щаб. Той уточни, че за да излезе нещо положително, трябва да го има.

"Дори да има съмнение, по-добре да се приеме, че пробата е положителна и да се ограничат контактите, докато се направи втора", обясни доц. Михайлов.

В предаването "Преди всички" той посочи, че дори веднага след положителен резултат от тест да се направи втора проба, която да е отрицателна, това ще е за успокоение на пациента, но две седмици след първата положителна проба трябва да се направят две проби и те трябва да са отрицателни, за да се счита, че няма инфекция.

Доц. Михайлов акцентира върху личната отговорност на хората при спазването на противоепидемичните мерки, за да не се разпространява вирусът.   

Интервю на Диана Дончева с доц. д-р Росен Михайлов и Денислав Димитров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна