Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографският музей разказва за "Пътя до трапезата"

Снимка: Гергана Манчева
В 11.00 ч. ще бъде открита новата изложба на Националния етнографски музей "Пътят до трапезата", съобщават от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.

Експозицията е посветена на темата за храната и на пътя й до трапезата на българина. Изложбата представя времената, в които поговорката "Ден година храни" се свързва с усилен всекидневен труд за осигуряването на прехраната на фамилиите.

Откриваме изложбата в деня на Св. Прокопий - покровител и закрилник на пчелите и пчеларите, а пчеларството, като поминък, заема и своето важно място в експозицията, заедно с розопроизводството, земеделието, животновъдството, лова и риболова, отбелязват организаторите от БАН.

Те поясняват, че изложбата е интерактивна и представя живота от миналото чрез предмети, снимки, любопитни факти, скрити във "вратички", кратки видеа с 3D обработени архивни снимки и интерактивни материали.

Във връзка със спазването на противоепидемичните мерки, посетителите ще бъдат допускани до експозиционните зали на малки групи и с лични предпазни средства, информират организаторите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!