Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столичната библиотека чества 170 години от рождението на Иван Вазов

Столичната библиотека отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов с откриването на документалната изложба „Из бележника на поета” на 8 юли (сряда) 2020 г. от 13 часа. Слово за Вазов ще произнесе писателката Здравка Евтимова, председател на Българския ПЕН-клуб. "Борба за свобода, обединение, независимост" – това са думите, които описват най-точно житейския път и творчеството на Иван Вазов през съдбовните за България събития – времето преди и по време на Освобождението. Вазов увековечава мъките и страданията на народа си и оставя най-съкровените стихове за Родината. Затова заслужено Гео Милев го нарича „Патриарх на българската литература".

Експозицията включва уникални първи издания на Иван Вазов, биографични книги за писателя, редки екземпляри с негови автографи, ценни грамофонни плочи с Вазови творби в изпълнение на известни български артисти. Великият писател не е оставил цялостен мемоарен труд. Изпод перото му излизат две къси автобиографии – от 1895 г. и 1920 г., и малката, но много интересна книжка, изпълнена с мемоарни откъси „Из бележника на поета" (1920). Благодарение на упоритостта на неговия биограф Иван Д. Шишманов финалът на творческия път на гения се маркира от впечатляващата по своята пълнота проникновена изповед, записана и включена под надслов Животът на поета, както ми го разказа той сам" (1916) в дълго подготвяната, но излязла посмъртно книга „Иван Вазов. Спомени и документи" (1930) в редакцията на Михаил Арнаудов. Освен тези две заглавия в изложбата са включени великата книга на България – „Под игото" първото българско и английското издание на романа, който излиза само няколко месеца преди българското – през 1894 г., както и първата обширна критическа студия, посветена на романа, от 1896 г. на д-р В. Балджиев.

Ще бъдат показани и фотокопия на илюстрации към романите на Вазов – от Иван Мърквичка и Антон Митов, както и на портрети на Вазов, скицирани от Иван Шишманов и Харалампи Тачев. 

Малките читатели на Детския център на библиотеката, участници в онлайн конкурса #сУмиРазумНадариме, посветен на Вазовия юбилей, ще рецитират любими стихове на класика.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от