Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачестяват ухапванията от кърлежи в София

Снимка: Rawpixel
Тази година има много случаи на ухапвания от кърлежи в София, въпреки че зелените площи се обработват. 

“Първата обработка за кърлежи навсякъде в София вече е извършена. В момента се довършват обработките срещу бълхи и комари и предстои още едно пръскане за кърлежи.

Времето през последните месеци е много дъждовно и графикът постоянно се изменя, тъй като изискването за качествена обработка е поне 24 часа преди обработката да няма валежи”, обяснява Сияна Хлебарска от дирекция "Зелени системи" към Столичната община. По думите ѝ през август започва втората обработка срещу кърлежите. 

Пръскането се прави не само по график, но и извънредно, там където има установени случаи на кърлежи, уверяват от общината. По една или друга причина обаче, сигнали за ухапвания все още има и те не са никак малко. 

Трябва да се има предвид, че репелентите имат различна степен на токсичност, затова особено, когато ги употребяваме върху деца, трябва внимателно да четем етикета – до колко време може да остава върху кожата, след което да се измива обилно с вода и сапун.

“Кърлежите не се мажат с абсолютно нищо. За препоръчване е да не се пипа с голи ръце и да не се върти. Трябва по възможно най-бързия начин, след откриване на кърлежа, да се отстрани. Кърлежът трябва да се хване с пинсета с остър връх, съвсем близо до кожата, където се е забил и да се изтегли бавно право нагоре.

Дори и да се скъса хоботчето му и да остане в кожата, това не налага хирургическа намеса, имунизация срещу тетанус и т.н.”, съветва д-р Огнян Миков от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му е много важно мястото, където е било ухапването, да се наблюдава месец дали ще се появи зачервяване, както и дали се вдига температура, защото това може да са симптоми на Лаймска болест. 

“Лаймската и Марсилската треска са двете най-често предавани с кърлежи инфекции в България, но те протичат много различно и в началото, и ходът на инфекцията е доста различен”, допълва проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Чуйте повече в репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени