Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Нормално е в криза да имаме спад на инфлацията

Няма да има повишаване на лихвите по депозитите, смята той

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

"Нормално е да имаме спад на инфлацията. Когато имаме подобен спад в икономическата активност, ефектът е дефлационен". Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев - председател на УС на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Прогнозите на Европейската комисия за икономиката на България са, че тя ще се свие със 7% догодина, ръстът ще е 5,3 на сто, прогнозираната инфлация е 1%.

Икономистът уточни, че в прогнозата на ЕК се споменава, че храните ще са тази част от стоките, които ще "бутат" инфлацията нагоре, но енергийните продукти ще я "натискат" надолу.

В предаването "Преди всички" Панчев коментира очаквано повишаване на лихвите по кредитите, като уточни, че БНБ дава прогноза за покачване на лихвите по новите кредити:

"БНБ казва, че един от възможните сценарии, които биха довели да увеличаване на лихвите по кредитите, е увеличаването на необслужваните заеми. Лихвите са директно свързани с това какъв е рискът в банковата система. Колкото повече се увеличава рискът в системата, независимо какъв е той, това се отразява на лихвените проценти върху новите кредити".

По думите на Стоян Панчев паричният пазар на еврозоната директно влияе на лихвените проценти в България:

"Ние сме във валутен борд, който е вързан с еврото. Внасяме до голяма степен паричната политика на Европейската централна банка в България. Намаляването на лихвите в последните години също е свързано с натискането надолу на лихвените проценти от ЕЦБ".

Панчев прогнозира, че няма да има промяна в лихвите по депозитите, защото в банките има достатъчно пари и дори има увеличаване на депозитите:

"В същото време влошаването на конюнктурата прави даването на кредити по-трудно. Което значи, че банките имат достатъчно пари и нямат нужда да привличат повече с по-високи лихви по депозитите".

Интервю на Диана Дончева със Стоян Панчев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна