Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН за мерки за безопасността на лифтовете

Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратурата (ВАП) сезира Дирекцията за национален строителен контрол и Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) да предприемат мерки за преустановяване на нарушения и стриктно спазване на разпоредбите, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и открити лифтове в страната.

Поводът е мащабна проверка на двете институции на всичките 120 броя съоръжения у нас, уточняват от държавното обвинение.

Проверката е разпоредена – отново от Върховната административна прокуратура, през 2019 година. Установено е че от всичките 120 броя линии – при 71 от съоръженията няма нарушения, за 49 – няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация.

Без документи за въвеждане в експлоатация, включително и без данни за издадени разрешения за строеж са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но те и не се експлоатират.

Установено е незаконно строителство на строеж – Клуб „Руска баня“, изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт „Княжево-Копитото, в Природен парк „Витоша“.

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във „Витоша“ – 13 съоръжения; „Белица“ – 7 и  „Мальовица“ – 5.

Най-често Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии е нарушавана от „Витоша“ и „Боровец“.

Въз основа на установеното от прокуратурата заключават, че мерките, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и въжени линии в страната, досега не са били обект на задълбочен анализ и проверка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!