Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кажете на сайта какво търсите в него

Снимка: voxpow.com

Българският IT специалист Симеон Емануилов е създал иновативен софтуер за гласово търсене в уебсайтове, който вече намира приложение във Великобритания, Швеция, Турция, САЩ, Китай, Сингапур и други страни.

Софтуерът Voxpow няма аналог у нас и по света, тъй като за разлика от другите инструменти за разпознаване на глас, за инсталирането му не са нужни умения по програмиране. За да заработи, е достатъчно да се добави код в сайта на клиента, а освен това разполага и с разширение (плъгин) за сайтове, изградени на платформата WordPress. Софтуерът работи чрез инструментите на Google за Speech Recognition и има API, както и възможност за адаптиране спрямо нуждите на всеки сайт.

С Voxpow потребителите на сайта могат да търсят информация чрез гласово въвеждане, да записват гласово своите запитвания под формата на текст (speech-to-text), както и да попълват текстови полета и форми. Софтуерът има безплатна версия с базови функционалности.

„Това е инструмент, който помага на потребителите да търсят в различни сайтове с помощта на гласа си. Инсталира се на съответния сайт и се превръща в гласова търсачка“, обясни пред Радио София Симеон Емануилов. „Разпознава над 100 езика и използва функционалности, които са вградени в повечето браузъри.“

Засега в чужбина се ползва предимно в новинарски сайтове, засега българите са по-консервативни, но създателят на софтуера за гласово разпознаване е убеден, че предимствата ще помогнат за налагането му и у нас.

Още ще научите в разговора на Петя Зунгорлиева със Симеон Емануилов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени