Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се готви за ръст на болните с коронавирус

Още една болница ще приема пациенти с Ковид-19

| обновено на 08.07.20 в 17:19

“Ситуацията в Пловдив с разпространението на коронавируса се усложнява", това заяви областният управител Дани Каназирева, която прекрати отпуската си. Тя добави, че затова свиква извънреден Областен щаб, за да се набележат мерки за организирането на масовите мероприятия. 

Мобилизират се болниците, болните пациенти ще се настаняват в седем болници, пет в града и по една в Асеновград и Карлово. Ограничителни мерки в някаква степен може да се вземат, но само след разговори с кметовете и с представители на нощните заведение и клубове на футболните отбори, каза Дани Каназирева.

Ще приемат нови болни в МБАЛ "Св.Иван Рилски", Транспортна болница, МБАЛ "Свети Мина".

Междувременно с решение на Медицинския щаб се дава срок от 24 часа на МБАЛ „Св. Каридад“, корпус „Св. Анна“, за подготовка и преобразуване на 39 легла за COVID-19. Мярката се налага заради увеличения брой на заразените в областта. 

„Благодаря на екипа на Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“, които въпреки голямото натоварване продължават да са на първа линия, а вчера реагираха незабавно на случай с 40 дневно бебе, което бе прието в отделението като контактно на баба си и също е с положителна проба на COVID-19, допълни областният управител.

В Пловдив към този момент болните с коронавирус се настаняват и в МБАЛ "Свети Иван Рилски". Изпълнителният директор д-р Николай Салутски заяви, че лекуват петима пловдивчани с Ковид-19, имат още пет легла на разположение. Случаите при тях са на три жени и и двама мъже със средно-тежки прояви. Болницата разполага с шест апарата за ветилация и командно дишане.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна