Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите на Острова с Covid-19 - в Бермудски триъгълник

Румяна Вакарелска
Снимка: Личен архив

„Според мен в България здравната система, въпреки затрудненията, се справя много добре по отношение на проследяването и лечението на пациентите, заразени с коронавирус, още повече, че пациенти не се връщат, което във Великобритания го няма", коментира пред БНР от Лондон журналистът Румяна Вакарелска.

„Ние нямаме тази връзка с личния си лекар, както в България. Пациентът се намира в един Бермудски триъгълник", твърди тя. "Между спешните отделения на болниците, които може би са най-добрият начин човек да спаси живота си. Защото ако влезете през спешното отделение на една болница, вие ще имате достъп до специализирана медицинска помощ, както и до всички лекарствени средства, включени в регистъра за лечение на Covid-19. Това е единият начин да влезете за лечение, който е много травмиращ, защото може да сте с по-леки симптоми, може да попаднете сред много по-болни хора от вас, но пък е сигурен начин да получите лечение. Вторият начин, който съветва правителството, е да се обадите на линията 111, която сега е вече 119, нещо като дистанционно джипи, което ви дава съвети какво да правите. Точно тази служба отне много животи, защото тя не връща обаждания. Но това е пътят да се доберете до някакви тестове за коронавирус. Този път е все още изключително труден. Третият път е да се обадите на вашето джипи, но това е една услуга, която не се промени в условията на пандемия и джипито ви препраща към линията 111. И вие се надявате по някакъв начин да се доберете до тест за доказване на Covid-19. Тестовете се заплащат от Националната здравна система", разказа Румяна Вакарелска.

Освен тези трудности Вакарелска открои слабата връзка между личния лекар и пациента, както и възможността за свързване със специалист. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна