Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия отваря границите си за 17 европейски страни, България не е сред тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия съобщи, че от 13 юли отваря границите си туристи от 17 европейски страни с ниско равнище на заразяване с нови коронавирус, предаде Франс прес. Сред тях обаче не е България.

От следващия понеделник отпадат наложените по границите мерки за страни, в които равнището на заразяване в последните 14 дни е под осем души на 100 000 жители, заяви в комюнике правителството.

Освен това от 13 юли се разрешават служебните командировки и други пътувания по основателни причини между Финландия и Алжир, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Тунис и Китай.

На 15 юни Финландия вече отвори границите си за балтийските държави и повечето северни страни (Дания, Норвегия, Исландия) с изключение на Швеция, където равнището на заразяване продължава да е над средното за района.

Седмица по-късно властите обявиха, че от юли вдигат ограниченията за туристите от още 12 европейски страни, смятани за "сигурни" - списък, който днес бе преразгледан и вече не включва Хърватия.

В огласения днес списък влизат Нидерландия, Белгия, Италия, Австрия, Гърция, Малта, Германия, Словакия, Словения, Унгария, Лихтенщайн, Швейцария, Кипър, Ирландия, Андора, Сан Марино и Ватикана.

Вижда се, че списъкът не включва България.

След две седмици финландските власти ще направят нова оценка на ситуацията, за да преценят дали да добавят още страни или да извадят някои от списъка.

В момента граждани на страни от Шенгенското пространство и Великобритания могат да пътуват до Финландия по работа, по семейни и всякакви други причини, които могат да се разглеждат като основателни.

Финландските власти обявиха също, че от 13 юли отпадат повечето рестрикции, наложени на баровете и ресторантите, които работеха с ограничен капацитет и променено работно време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени