Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на пловдивско село протестират за пореден път срещу топлоцентрала

Снимка: БГНЕС

Жители на пловдивското село Труд ще протестират за пореден път тази вечер заради силните миризми в района, резултат от дейността на близката централа за производство на топло и електроенергия от биомаса. Основното им искане е  централата да бъде затворена, докато нейното производство и съоръжения не се преведат в норми, позволяващи й да работи без да влошава живота на населението. 

Организаторите на протеста от Сдружение „Бъдеще за село Труд“ подчертават, че централата се намира само на 250 метра от крайните къщи на селото, а неприятната миризма се усеща в радиус на 2,5 км. Припомнят също, че  сигналите им са с 5-годишна давност, както и че до момента от Регионалната екоинспекция не са регистрирали отклонения от нормите при замерванията на въздуха.  От сдружението заявяват още, че  институциите нямат воля и инструменти да решат проблема  - председателят Галина Тошева:

„Ние не сме против тези зелени екологични практики. Изключително против сме режима, под който те работят в България. Протекциите, които тези оператори имат от високо равнище и в крайна сметка влошеното качество на живот за нас, които се налага да живеем в близост до тях.“

Протестиращите се готвят да блокират колелото край селото по пътя Пловдив - Карлово.         


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени