Eмисия новини
от 03.00 часа

170 години от рождението на Иван Вазов

| обновено на 09.07.20 в 15:47

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов с тържества в цялата страна.
Народният театър "Иван Вазов" откри изложба и организира шествия по столичните улици, а тази вечер ще бъде връчена за първи път награда на името на писателя.

Изложба с писма, снимки и документи беше открита в градската градина пред Народния театър, а след това шествие, водено от столичния кмет Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, председателя на БАН Юлиян Ревалски и заместник-министъра на културата Анелия Гечева се отправи към къщата на Вазов на столичната улица "Раковска".
Там 11-годишната Калина Божинова и 13-годишният Симеон Ангелов рецитираха от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения "Аз съм българче" и "Молитва".
Шествието продължи към паметника на Вазов, където слово произнесе директорът на националния литературен музей Атанас Капралов.
В 18 часа на голямата сцена в Народния театър ще стане ясно и кой е носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Вазов.
След това ще бъде показан и документалният филм "Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев.
В Пловдив годишнината също ще бъде отбелязана с шествие. То е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов“, съвместно с Общината. 

Вазов живее в Пловдив от 1880 до 1886 година и пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др.

Той е бил депутат в Областното народно събрание на Източна Румелия, председателства Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, а заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“. 

Шествието ще потегли от библиотеката, предвождано от духов оркестър и ще се отправи към паметника на писателя в Дондуковата градина. Пред монумента ще бъдат поднесени венци и цветя. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от