Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невен Дилков, заместник-председател на УС на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации

Да се даде шанс на малките оператори да предоставят мобилни услуги

Снимка: Pixabay

„Пазарът на телеком услуги в България винаги е бил гордост за нас“, каза в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ Невен Дилков, заместник-председател на Управителния съвет на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации (ECTA) преди онлайн конференция за състоянието на пазара на телекомуникационните услуги у нас.

Същевременно Дилков нарече „доста притеснително“ това, че страната ни е на последно място в Европейския съюз според индекса на дигиталното състояние.

"Преди 25 години много малки и средни телеком оператори даваха интернет на всички в България. С времето обаче ситуацията се промени. Преди 6- 7 години над 70% от пазара и усулите се даваха от малки оператори в силна конкуренция, в момента това се случва по различен начин. Няколко големи оператора държат пазара и това се отразява върху качеството", коментира Невен Дилков.

Окрупняването на пазара е естествен процес, изтъкна Дилков. По думите му обаче в България не се е случило запазването на нивото на конкуренция. У нас има една доминираща телеком услуга - мобилната услуга - и никой, освен трите мобилни оператора, не може да я предоставя, а това им дава огромно предимство на пазара. Потребителите имат по-малък избор, а цените започват да се качват, поясни Невен Дилков.

"В България има още над 600 работещи средни и малки оператори. Това, което трябва да се направи - да им се позволи да предоставят мобилни услуги и те. Може да се намеси регулаторът или Комисията за защита на конкуренцията, или чрез парламента и чрез промени в регулацията, да се даде възможност и на други оператори, освен тези, които държат мобилните мрежи, да предоставят мобилни услуги."

В конференцията за състоянието на телеком пазара у нас ще участват представители на ресорните дирекции на Европейската комисия, на Комисията за регулиране на съобщенията и други органи и институции. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна