Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D мапинг шоу „Иван Вазов – живот чрез творчество“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Снимка: Ани Петрова

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с редица събития, посветени на живота и творчеството на патриарха на българската литература, наричан още приживе пазител на българския дух.

Виртуалната изложба „Певец на две епохи“ показва в петнадесет витрини цялото богатство от творчеството на Иван Вазов, съхранявано във фондовете на Националната библиотека. В експозиционното пространство могат да бъдат видени първите издания на негови произведения преди и след Освобождението, както и първите преводи на романа „Под игото“ на различни чужди езици, сред които английски, френски, немски, руски, испански, както и на екзотични езици като хинди, фински, арабски и др. Преобладават преводите на славянски езици – полски, украински, сърбохърватски. Вазов е превеждан и на езика на Алфред Нобел – шведски, а също на гръцки и македонски. Тук може да бъде видяна и първата му стихосбирка „Пряпорец и гусла“ от 1876 г, както и  последната му издадена приживе стихосбирка – „Любов и природа“ от 1921 г. Сред редките експонати е и фотография от юбилейното честване на 70-годишнината на Иван Вазов в Народния театър в София и първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 година. В края на изложбата  са разположени творбите на Вазов за деца. Документалната експозиция може да бъде разгледана до 9 август.

Културната институция е подготвила и виртуална документално-архивна изложба „Иван Вазов в Националната библиотека“ с документални свидетелства, свързани с живота и творчеството на Вазов, някои от които не са популярни сред широката общественост. Сред тях е и една папка с неиздадени съчинения на Иван Вазов, предадена в библиотеката от наследниците на поета през 1943 година. При евакуирането на библиотечните книги тя е била поставена между гръцките ръкописи и се открива впоследствие, когато започва тяхното проучване. Преди да постъпи в библиотеката, папката с художествени творби, мемоарна проза и други биографични документи, е била у брата на поета Борис Вазов. Всички документи от папката са издадени в самостоятелен том през 1968 година, а оригиналите са във фонда на Иван Вазов в Българския исторически архив.

Днес на рождения ден на Иван Вазов ще се проведе и 3D mapping show „Иван Вазов – живот чрез творчество“ - един художествен разказ за живота на писателя, представен от самия него чрез мемориалните му бележки и спомените. Ще прозвучат и неговите най-знакови творби разпознаваеми за поколения българи. Събитието ще започне в 21.00 часа пред Националната библиотека.

Д-р Бояна Минчева, ръководител на направление „Опазване на ръкописно-документалното наследство“ при Националната библиотека разказва за архива на Иван Вазов, съхраняван в „Българския исторически архив“ на Националната библиотека и честването на 170-годишнината от рождението на писателя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!