Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румен Хичев: Компромисите в полза на икономиката трябва да се приоритизират

Не бих повярвал, че нощните барове, дискотеките и футболните мачове са гръбнакът на българската икономика

Илюстрация: Георги Цветков

"Когато се правят компромиси, за да се спаси икономиката, е добре те да се приоритизират". Това каза пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерството на здравеопазването на САЩ. По думите му налагането отново в България на ограничителни мерки би дало резултати срещу разпространението на вируса.

"Не бих повярвал, че нощните барове, дискотеките и футболните мачове са гръбнакът на българската икономика", посочи медикът в коментар на слабия контрол, който се наблюдаваше в страната през последните седмици. Той препоръча да се наблегне на стратегическите сектори в икономиката - комуникации, транспорт, инфраструктура, а не да се слага всичко под общ знаменател, тъй като "всеки компромис има цена и трябва да се прецени дали си струва - от гледна точка на човешкото здраве".  

Според него в България е допусната грешка, като е даден превес на сектори, където рискът е по-голям, а ползите за икономиката не са чак толкова големи, за да оправдаят този компромис.

В предаването "12+3" д-р Хичев коментира социологическите данни, според които 60% от българите смятат, че заплахата от коронавируса са преувеличени, като заяви, че ако се направи проучване ползата от предпазните колани в автомобилите, резултатите биха били подобни: 

"Гарантирам, че може би 80% от българите ще смятат, че предпазните колани не носят никакво намаляване на риска. Това е пример. Да оставим ли тогава, по тази логика, хората сами да решават дали да закопчават коланите и с каква скорост да се движат".

По думите на лекаря не трябва да се допуска броят на болните, които се нуждаят от интензивно лечение, да надхвърли капацитета на лечебните заведения и капацитета на медицинските екипи.

Медикът сподели впечатление, че конспиративните теории "тровят обществения климат, объркват и подвеждат хората да вършат действие в ущърб на своето здраве и безопасност".

Той беше категоричен, че носенето на маски трябва да е от всички, за да има ефект.

Цялото интервю на Даниела Големинова с д-р Румен Хичев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!