Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Президентският съветник нерегламентирано е изнасял секретни материали

Днес няма да заседава Междуведомствената комисия, която определя кои лица да бъдат охранявани от НСО

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев даде подробности за претърсванията в сградата на президентската администрация. Едното досъдебно производство е на Военноокръжната прокуратура, а другото, с което българските граждани са запознати, е престъпно сдружение за търговия с влияние, каза главният прокурор.

Получено е разрешение от две съдилища и това действие на Военноокръжната прокуратура е съвсем логично, коментира Гешев:

"По едно от делата на Военноокръжна прокуратура съветник на президента представя материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има в тази каса, нали така? И едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитвано и на третия или на четвъртия път предоставя материали, които са, повтарям, нерегламентирано изнесени с грифа са от Държавна агенция "Разузнаване".

Целите на прокуратурата и нейните приоритети са противодействие на конвенционалната и битовата престъпност, още веднъж изтъкна главният прокурор, който е в Габрово във връзка с акция на територията на Габрово и Севлиево за разпространение на наркотици и кражби.

По случая в парка "Росенец" Иван Гешев призова да не бъде замесвана прокуратурата в дребните игрички на политиците.

"Независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или става въпрос за президента, или става въпрос за министър-председателя, по-скоро нещата така, както аз ги видях вчера, беше смешно, а поведението на, ако това са били служители на НСО, е проблем, НСО е на подчинение на президента, така че това е проблем на евентуална вътрешна проверка".

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви в Габрово, че днес няма да заседава Междуведомствената комисия, която определя кои лица да бъдат охранявани от НСО. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна