Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържани са президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев

| обновено на 09.07.20 в 14:29
Пламен Узунов
Снимка: БГНЕС

След като стана известно, че президентският секретар по правните въпроси Пламен Узунов е арестуван, беше съобщено, че е задържан и съветникът на държавния глава по сигурността и отбраната Илия Милушев.

Съобщението дойде от Софийската военноокръжна прокуратура. С разрешение на съдия от Военноокръжния съд беше направен по-рано днес обиск и в кабинета на Милушев. От съобщението на прокуратурата става ясно, че той е задържан за 24 часа по разследване за разгласяване на държавна тайна.

Заедно с него е задържан и бивш служител на държавната агенция "Разузнаване". Той е посочен с инициали М.К.

Илия МилушевТвърди се, че след извършена компютърна експертиза на иззет от Илия Милушев телефон е установено, че в него има информация, отнасяща се до Държавната агенция. Той доброволно е предал и четири документа, които според прокуратурата са изнесени нерегламентирано от Държавната агенция "Разузнаване".

Според Агенцията документите представляват държавна тайна, обяснил е, че ги е намерил в касата, като е поел позицията си при президента, освен това има задържани още две лица, които са свързани с това разследване, посочени са инициали в съобщенията. Те са по-рано обвинени и са с мярка за неотклонение "домашен арест".

Малко преди това беше съобщено, че отново е задържан и бизнесменът Пламен Бобоков. Това е станало по разследването срещу него за търговия с влияние, след като прокуратурата разпространи комуникация на Бобоков с въпросния президентски съветник. 

При акцията тази сутрин на прокурори в президентството са претърсени кабинетите както на секретаря Пламен Узунов, така и на съветника на държавния глава по сигурността Илия Милушев.   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!