Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган и Пеевски

4
Главният прокурор Иван Гешев посети землищата в района на гр. Червен бряг и с. Рупци, обл. Плевен
Снимка: Главна прокуратура

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че край Червен бряг са регистрирани леки нива на радиоактивностГешев беше на мястото на незаконното сметище за опасни отпадъци край града, разследвано от прокуратурата, съобщават от пресцентъра на ведомството. Боклукът е оловен сепаратор, вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии.

Правилното съхранение обаче изисква милиони, поради което незаконно е заровено на няколко места във времето. Такива отпадъци са намерени и на други две места край Плевен.

Прокуратурата изяснява фирмите и всички отговорни институции, свързани с тези незаконни площадки, каза още главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев посети землищата в района на гр. Червен бряг и с. Рупци, обл. Плевен, където бяха намерени изкопни ями, служещи за незаконно съхраняване на отпадъци, притежаващи белезите на опасни такива. Работата на екипите се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени А.Б., П.Б., както и длъжностни лица.

„До този момент са изкопани над 120 тона. Данните са, че това е оловен сепаратор – вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии, което не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия. Затова е много скъпо, т.е., ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш. Има леки нива на радиоактивност, при определени условия представлява опасност за здравето на хората, за въздуха, за почвата. Това е едно от местата. Наблизо има едни четири ями на ТКЗС с размери 10 на 6 м с дълбочина 3 м, които са запълнени със същото. Отпадъкът е идентичен, маркировките са идентични. Има още две такива места – едно около Плевен и едно до София в близост до „Кремиковци“. Така че говорим за стотици тонове опасни отпадъци. Стотици тонове, с които някой трови нашите деца, въздуха, почвата, за да спести 2-3 милиона лева или евро. Това е престъпление срещу бъдещето на България“, коментира главният прокурор.

„Ако си „бял бизнесмен“ и правиш това нещо, не искам да си представям какви са „черните“. Виждате, че всички работят в специални костюми, въздухът е рисков, има ниски нива на радиация. Благодаря на всички колеги от МВР, прокурори, служители на РИОСВ, защото работят в изключително трудни условия“, заяви Иван Гешев. Той попита и „в коя държава от ЕС това може да се случи – лицензирана фирма, която няма никакви кадри, никаква техника, и плаща на някой, за да се зарие опасният отпадък“.

В отговор на журналистически въпрос по отношение статута на имоти в „Росенец“ главният прокурор призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игри.

„Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в Администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски“.


Снимки - Главна прокуратура
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна