Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Бояджиев-син посвети пиеса на босоногата перкусионистка Василена Серафимова

Румен Бояджиев-син

Румен Бояджиев-син е търсен музикант, анаржор и оркестратор, но и обичан и често изпълняван композитор - негови творби все по-често попадат в програмите на камерните ни ансамбли. По време на месеците на социална изолация и без концертен живот поради пандецията от Covid-19 той посвети своята Камерна симфония за струнни инструменти на българските медици, борещи се с коронавируса.

На 30 юни в Пловдив прозвуча неговата нова Концертна пиеса за маримба, вдъхновена от поемата "Изворът на белоногата" от Петко Славейков. Изпълни я премиерно перкусионистката Василена Серафимова, която пристигна от Париж като гост в пролетното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Тандемът вече е работил заедно и по Концерт за маримба и оркестър, който прозвуча за първи път в партньорство със Софийската филхармония под диригентството на Любомир Денев-младши през 2018 г. и предизвика голям възторг.

Василена Серафимова в Балабановата къща"Когато получих поканата от Мила Павлова за този рецитал, изведнъж ми проблясна и си каза: Това е моментът, това е мястото, на което трябва да прозвучи това произведение, защото той го е написал по "Изворът на белоногата" и неговия начин на писане е много изразен, с много картини - много театрално, наистина пасна по специален начин на атмосферата в Балабановата къща. Хората го приеха с много, много въодушевление.", разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Василена Серафимова.

Румен Бояджиев-син, от своя страна, подчерта в интервю силното сценично въздействие на Василена Серафимова:
"Тя има характерни черти като солист, които са неповторими, и за един композитор, който имат сетивност за тези неща, е достатъчно да си я представя, за да му се роди една такава идея. (...) На мен тя винаги ми е изглеждала като самодива."

Повече за създаването на пиесата разказа в интервю композиторът Румен Бояджиев-син. Чуйте него и запис на премиерното изпълнение в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна