Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха губернатора на Хабаровския край в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторът на Хабаровския край в Русия Сергей Фургал е арестуван по подозрение в организиране на поръчкови убийства. Той беше конвоиран със самолет от Хабаровск до Москва, където съдът трябва да определи мярката му за неотклонение. Фургал не признава вината си.

Според разследващите убийствата са били извършени през 2004 и 2005 г., когато Сергей Фургал се е занимавал с търговия с метали, а жертвите са били негови конкуренти. Още миналата година в рамките на същото разследване бяха задържани четирима души, които са посочили Фургал като организатор на престъпленията.

Лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски се възмути от показния арест на своя съпартиец. По думите му губернаторът никога няма да бъде изключен от партията и тя ще продължи да го защитава. Освен това Жириновски заплаши, че неговата парламентарна фракция ще напусне Държавната дума:

"Трябва фракцията на ЛДПР да подаде оставка и да си тръгне от тук. Нека целият свят да види какъв бардак е в нашата страна! Нужна ви е конституция – дадохме ви конституция, а вие ни слагате белезници. Безсрамници! Седите си по кабинетите и започвате да действате като при Сталин."

Според Жириновски зад ареста на Фургал стоят определени бизнес интереси. През септември 2018 г. той спечели губернаторските избори в Хабаровския край с близо 70% подкрепа срещу 30 на сто за кандидата на управляващата партия „Единна Русия“ Вячеслав Шпорт.

"Кремъл изпраща сигнали към всички други желаещи да повторят този подвиг: Момчета, ако искате да си имате проблеми, побеждавайте, а ако не искате, то по-добре недейте!" – посочи политологът Аббас Галямов. През септември тази година са насрочени губернаторски избори в близо 20 региона на Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!