Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Труд на протест, хората искат да дишат

| обновено на 09.07.20 в 21:08

На гражданско неподчинение излязоха тази вечер над сто жители на пловдивското село Труд заради нетърпимите, според тях,  миризми, излъчвани от биоцентралата край селото. 


Организаторите от Сдружение „Бъдеще за село Труд“  блокираха символично за 5 минути централното шосе  за Карлово, пресичащото селото. 

Никой от поканените  представители на местната и държавна  власт, нито пък някой от институциите, така и не пристигна на събитието. 

Въпреки обещанието си, бившият омбудсман и настоящ политик Мая Манолова в последния момент е отменила пристигането си, за да присъства  на протестите в София. 

Жителите на с. Труд бяха подкрепени от хора от околните селища, които застъпват тяхната кауза и също протестират срещу обгазяването на региона. 

От инициативния комитет твърдят, че биоцентралата преработва оборски тор и излъчва миризми в радиус на 2,5 км, което трови въздуха на местните жители. Централата се намира само на 250 метра от крайните къщи на селото на изток.

Борбата на местните жители с обгазяването на селото от биоцентралата продължава вече 5 години. От РИОСВ досега не са регистрирали в актовете си подобно замърсяване. От сдружението обаче смятат, че има институционална и политическа подкрепа за собствениците на централата.

По повод протеста  Областният управител на Пловдив Дани Каназирева  и директорът на РИОСВ обявиха за вторник  среща с представители на всички отговорни институции по проблемите с дейността на биоцентралата в село Труд.  

Обещано е там да се разгледат проблемите комплексно, с набелязване на възможните решения в полза на обществото при спазване на всички законови норми, обявиха от областната управа. 

Веднага след огласяването на тази информация, Инициативния комитет на жителите настоя също да присъства на срещата. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!