Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от час Орлов мост в столицата остана блокиран от протестиращи

| обновено на 09.07.20 в 21:11

Повече от час Орлов мост в столицата остана затворен от протестиращи. Хиляди недоволни искат оставката на премира Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

Внезапно протестиращите решиха и тръгнаха от Орлов мост към Народното събрание. Там се спряха за малко, освиркаха сградата на парламента и продължиха в шествие към сградата на Министерския съвет. 

Ето какво казаха част от протестиращите:

"Оставка на Гешев, оставка на правителството и да спрат безобразията."

"Не се ли усещате в същия сценарий вече 30 години? Не им позволявайте да влизате в схемата им. Заедно!"

"И можете да поискате един закон за всички – няма Доган, няма Пеевски!" - скандираха протестиращи.

В демонстрацията в София се включиха различни опозиционни политически сили и неправителствени организации. Тя започна пред сградата на президентството, където граждани изразиха подкрепа за държавния глава, след като днес прокуратурата влезе на Дондуков 2, а двама от съветниците на Румен Радев бяха арестувани за търговия с влияние и разгласяване на държавна тайна. Няколко различни демонстрации се сляха по-рано пред президентството.

Протестът започна пред президентството около 14.30 часа със скандирания в подкрепа на държавния глава, след това протестиращите отидоха до сградата на Министерския съвет. Пред протестиращите самият Радев определи прокуратурата като "Щит на мафията".

Впоследствие недоволните се преместиха пред сградата на Съдебната палата.

Призивите – “Оставка“, “Мафия“ и “Затвор“ бяха най-често чуваните. Искат оставката на правителството, защото “не може повече да ни управляват по този начин“, обявиха самите протестиращи.

Според част от ораторите искането на оставката на главния прокурор е, защото – “преследва редови граждани, като Христо Иванов със случая по Черноморието, вместо да се справя с мафията“. 


Протестът приключи с призив утре отново да се съберат.

Снимки БГНЕС


Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна