Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обвинени за търговия с влияние

| обновено на 10.07.20 в 16:33
2
Пламен Узунов
Снимка: БГНЕС

Президентският секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са обвинени и задържани за 72 часа по обвинение за търговия с влияние.

Обвиненията на Узунов и Бобоков са, че са се сговорили да извършат престъпление по служба.

В постановлението за привличането им към наказателна отговорност е написано, че на конкретно посочени дати Узунов е пращал на Бобоков - през прилжението WhatsApp - инфорации от източник БТА, с което Узунов създавал облага на Бобоков, изпреварващо да получава информация за различни събития, обясни адвокатката на Пламен Узунов - Емилия Недева:

"Има данни за срещи, които са осъществени от Макрон в кръга на неговите президентски правомощия и които изобщо не касаят България. Това са публични срещи, които са били оповестени в българските и в чуждестранните медии. И чрез предоставянето на информация такава на господин Пламен Бобоков, обвинението твърди, че Пламен Узунов му е създал облагата да бъде информиран, от което щетата за Президентството е снижаване доверието на гражданите в президентската институция".

Специализираната прокуратура ще иска постоянен арест за Бобоков и Узунов. Вероятно в неделя и в понеделник ще се гледат мерките им за неотклонение.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Пламен Бобоков и Ина Лулчева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия