Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешните медици в Силистра остават

Снимка: БГНЕС

Силистра няма да остане без спешна медицинска помощ. Това стана ясно след трудни разговори в многопрофилната болница.

Опасността цялата област да остане без спешна помощ бе реална, след като преди две седмици екипът на Спешното приемно отделение заяви, че ще подаде  колективна оставка заради проявена агресия от пациент.

„Решихме, че ще останем на работа, за да не застрашим живота на пациентите, които имат нужда от спешна помощ“, каза д-р Бейти Насуф, който бе дежурен в нощта, когато срещу него и целия екип бе проявена агресия.

„Обществеността трябва да е наясно, че колегите остават по морални причини, защото са отговорни за пациентите, а не защото нямат избор. Всеки от тях има предложения и възможности за работа в други болници“. Това заяви за Радио Шумен директорът на МБАЛ - Силистра д-р Даниела Костадинова.

Тя поясни, че лекарите са получили само морална подкрепа от областната и от общинската управа, но практическите решения са оставени на лечебното заведение. Ще бъде засилена охраната, за да са по-сигурни медиците. Все още остава нерешен въпросът с разкриване на дежурен кабинет за неотложна помощ. Силистра е единственият областен град, в който няма такъв кабинет.

„По проблема говорим с общопрактикуващите лекари вече 10 години и не съм оптимист, че те доброволно ще осигурят дежурства за разкриване на такъв кабинет. Отправили сме покана към председателя на БЛС д-р Иван Маджаров да дойде на среща в Силистра и ще настояваме за нормативни промени, които да задължат джипитата да дават дежурства и да се разкрие такъв кабинет, който да облекчи работата на медиците от Спешното отделение на болницата“, каза още д-р Костадинова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!