Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Турските издания коментират очакваното днес решение на турския Държавен съвет за отварянето на храма "Света София" в Истанбул за мюсюлмански богослужения. Според вестник "Тюркийе" вниманието на цяла Турция е приковано към очакваното решение. В случай, че то е "негативно", ще се премине към указ на президентството и "86-годишните окови на символа на завоеванието на Константинопол ще паднат".

"Йени шафак" окачествява храма като "кървяща 86 години рана" и посочва, че правната битка за превръщането на "Света София" в джамия се очаква да приключи днес. 

"Милли газете" пък пише, че за първи път е постигнат толкова голям консенсус по въпроса за "Света София", като дори кемалистката Народнорепубликанска партия, водеща опозиционна сила в момента, давала подкрепа за превръщането на музея в джамия.

За гръцката преса водеща новина са снощните демонстрации срещу правителствения законопроект за ограничаване демонстрациите, блокиращи транспорта и икономическата дейност. 

Опозиционното издание "Ефимерида тон синдактон" излиза на първа страница със заглавие "Няма да искаме разрешение от никого". Вестникът обвинява полицията за сблъсъците, избухнали на протестите, и коментира, че органите на реда са "приложили законопроекта, преди да го гласуват".

"Страх ги е от народа", пише и изданието на опозиционната СИРИЗА "Авги". Според вестника хиляди са се събрали на мирна демонстрация, която е била атакувана от полицията, която е инсценирала провокация.

Сръбските вестници също отразяват широко протестите срещу новите мерки срещу коронавируса в страната. Това е капката, която преля чашата, пише в. "Данас" по повод тридневните протести в Белград и други градове на Сърбия. "Данас" цитира премиера Ана Бърнабич, която твърди, че демонстрациите са много добре организирани и са намесени "чуждестранни фактори", а целта им е дестабилизация на Сърбия в навечерието на диалога с Прищина.

В. "Политика" пише, че президентът Александър Вучич също е коментирал от Париж, че в протестите са замесени "чуждестранни фактори" и че всеки, който е участвал в насилие, ще понесе отговорност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна