Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промени в Закона за НСО

| обновено на 10.07.20 в 12:36
Снимка: Ивайло Михайлов

ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха в деловодството на парламента законодателни промени, с които началникът на Национална служба за охрана, избиран от президента, еднолично да решава кой и при какви условия да ползва държавна охрана. 

Със законодателните изменения на практика ще отпадне сега действащата комисия отръководителите на НСО и ДАНС и Главния секретар. Началникът на Националната служба за охрана ще има възможността да определя лицата, които да охранява, на базата на информацията от ДНАС, МВР и разузнавателните служби. 

Председателят на Парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров от ГЕРБ обясни новите правомощия на началника на НСО с предвидените изменения:

"Слагайки единоначалие, така е записано в Закона, решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента. Началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация от ДАНС, МВР, Дръжавна агенция "Разузнаване" и "Военна информация", то и досега беше така, за изпълнение на правомощията си, за да вземе това решение... В закона си остава положението, че това е служба към президента и той осъществява общо ръководство и контрол. Това не се променя. Това е факт".

Допълнително ще бъдат разписани срокът, редът и участието на органите, които предоставят информация. Текстовете ще бъдат изпратени за становище в ДАНС и Държавните агениции "Разузнаване" и "Военна информация". 

Димитър Лазаров уточни: 

"Не е съгласуван с ДПС законопроекта", въпреки, че именно президентът Румен Радев поиска да бъде свалена охраната от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от Движението Делян Пеевски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!