Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надникваме зад кулисите на „Под игото“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ показва илюстрациите към първото издание на „Под игото“

4
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов
Снимка: Националната библиотека

Историята около написването и отпечатването на романа „Под игото“ е интригуваща, но не по-малко вълнуваща е и тази на придружаващите го илюстрации.

Ценните изображения се показват във виртуалната изложба „Зад кулисите на „Под игото“, част от честванията на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Портрет на автора Иван Минчов Вазов. Художник: Иван Мърквичка. Портретът е рисуван по фотография на поета, направена от Иван Карастоянов, която се съхранява в Националната библиотекаПървото цялостно издание на романа от 1894 година, подготвено за печат от Тодор Филипов Чипев, е и първата книга с илюстрации в следосвобожденска България. Подготвени са 25 изображения от видните майстори на художественото изкуството Иван Мърквичка, Антони Пиотровски, Йозеф Обербауер и Антон Митов.

Самият Иван Вазов моли някои от артистите на театралната трупа „Сълза и смях“ да участват в снимките към романа. Заснемането става в ателието на фотографа Иван Карастоянов, а облеклото и позите, които актьорите заемат, са определяни от художниците, които по-късно доразработват снимките и ги превръщат в своеобразни шедьоври.

Вазов има ключова роля и при подготовката на изображенията, като изразява своите предпочитания и стриктно следи работата по изпълнението на възложената задача.

Илюстрациите увековечават сцени от битовите картини в романа и улавят излъчването и настроенията на част от неговите герои. Отзивите за излизането на романа не закъсняват, а мненията за илюстрациите към него са положителни. Определяни са като „сполучливи, ако не изящни“.

Първото издание на „Под игото“ се съхранява Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Кои са прототипите и моделите в илюстрациите на романа и кое е най-любопитното в тяхното създаване? За това разказва д-р Камелия Христова-Йорданова, архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“ в Националната библиотека и координатор на дарителската програма „Осинови книга“. От нея ще разберем и подробности за осиновяването на първото издание на „Под игото“ и как може да се включим в програмата за даряване на средства за реставрацията на ценните и редки издания в библиотеката.


Снимките са предоставени от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна