Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Прокуратурата е подложена на безпрецедентен натиск от президента

Снимка: БГНЕС

Институцията Прокуратура на Република България беше подложена на безпрецедентен натиск от страна на президента Румен Радев и обслужващи го формации. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг в Съдебната палата, предаде БГНЕС.

"Радев трябваше да олицетворява единството на нацията, но когато слезе при ДСБ, Да, България, БСП, Мая Манолова, защото тя не е създала формация, Радев се превърна в обикновен политик от времето на прехода", каза главният прокурор.

"Днес тук с мен са моите заместници, УС на АПБ, УС на камарата на следователите в България, административните ръководители на апелативните, окръжните и немалка част на районните прокуратури в страната. Не сме тук заради лични атаки срещу главния прокурор, възприемаме това като част от работата ни. Тук сме, защото институцията прокуратура бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на България и обслужващи го формации", отбеляза главният прокурор и продължи:

"Тук сме, за да кажем, че всички ние се гордеем, че работим за българските граждани, а не заради слелите се с политическата мафия и олигархия. Тук сме, за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залогът са нашите деца и бъдещето, няма да ни спрат заплахите срещу прокурори и техните семейства".

Той отбеляза, че прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши. "Време е в затворите да влизат онези, които ограбиха цяло поколение българи. Няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата да се градят политически проекти, включително от Радев".

"Българските прокурори се гордеем, че работим за българската нация, а не за корумпираната олигархия. Ще продължим да работим по същия начин и няма да ни спрат милиардите на олигарсите. Прокуратурата е друга, времето на двойните стандарти свърши", каза той.

Гешев заяви, че е време в затворите да влязат олигарсите, които ограбиха българите.

"Няма да позволим да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев, като се руши държавността. Вчера Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия, нещо, което не си позволи дори Иван Костов. Радев се съюзява с олигарсите и политиците, които ограбиха българският народ", заяви Гешев.

"Вчера Радев цитира съдия Фалконе, който се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която се съюзява Радев. Прокуратурата не раздава присъди, присъдите ги издава българският съд. Той също трябва да си поеме своята отговорност, както го е направила прокуратурата. Тя работи само върху събрани доказателства за извършени престъпления. Всеки български гражданин няма нужда да се притеснява, ако си плащат данъците. Имат притеснение тези, които тровят децата ни с олово. И не българската прокуратура е тази, която си кореспондира с тях", заяви Гешев.

Той призова Радев да избере дали иска тъмнина или светлина. Гешев поиска от президента да даде ясен отговор дали е знаел за дейността на собствениците си съветници и секретари.

"Единственият недосегаем човек в България е именно президентът, според Конституцията ни. Ще изчакаме и ще уважим решението на Конституционния съд за неговия имунитет. Ние ще сме готови да изчакаме и приключването на неговия мандат. Радев уронва престижа на цялата държава с твърденията си, че Прокуратурата е мафия", категоричен е Гешев.

Иван Гешев посочи, че прокуратурата не дава присъди, съдът също трябва да поеме своята отговорност.

"Пламен Узунов, бивш вътрешен министър, получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани, че опитва да съдейства за получаване на български паспорт от руски гражданин. Не е наша отговорност, че Милушев получава документи с класифицирана информация, изнесени от Военното разузнаване и са държавна тайна, както и са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България и работещи извън България", каза главният прокурор.

Според него единственото, което интересува българската прокуратура е наличието или липсата на доказателства за престъпления, засягащи националната ни сигурност.

Обществото ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, обеща Иван Гешев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна