Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преминaване през ГКПП "Кулата-Промахон" само с документ за отрицателен тест за Covid-19

ГКПП "Промахон"
Снимка: БГНЕС

От следващия вторник за преминаване на границата с Гърция през "Промахон" с цел туризъм властите в южната ни съседка ще изискват представяне на отрицателен тест за Covid-19.

Според изявление на говорителя на гръцкото правителство Стелиос Пецас Гърция въвежда изискване за наличието на отрицателен тест от туристите:

"Които влизат в Гърция по несъществени причини от 6 часа във вторник 14-ти юли през граничния пункт "Промахон" са задължени да представят отрицателен тест за коронавирус (PCR тест), който да е взет до 72 часа преди влизането в Гърция".

Не се отменя и попълването на декларация, като заедно с теста на граничните власти трябва да се представи и баркод на разрешението за влизане.

До неделя включително ще се тестват влизащите туристи за случаен принцип в зависимост от данните на изпратената до властите декларация.

Решението за въвеждане на строгите мерки по границите на Гърция е на премиера Кириакос Мицотакис след позицията на специалистите за опасност от разпространение на заразата от туристите. 

"Туристическият сезон вече приключи" е реакцията на хотелиерите в Гърция. Очакват масово анулиране на резервациите.

От МВнР добавят, че гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно-хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната, като ще бъдат извършвани проверки от Гръцката полиция, Национална служба по прозрачността и Секретариата по търговията и защита на потребителите.

Засилени проверки се очакват и по пътищата в южната ни съседка.

Външно министерство посочва още, че не се съобщава за нови допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през ГКПП на летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип по преценка на гръцките власти пристигащите подлежат на тестване за коронавирус.

Въпреки значителното намаляване на влизащите в Гърция леки и тежкотоварни автомобили, трафикът на единствения граничен пункт за преминаване на туристи остава и днес интензивен.

Камионите, и леките автомобили се придвижват бързо, опашки няма. Засилени са и мерките за здравен контрол на гръцка територия.

На „Промахон“ вече има няколко медицински екипа , които правят PCR тестове на влизащите туристи, като заявката е за поне 3000 проби на ден. Тестуването става бързо, както и записът на данните от формулярите за локализиране на пътници с персоналните QR кодове. Резултатите излизат в рамките на един ден и се получават като съобщения на телефона. При положителен резултат вариантите са два - хората или се връщат у дома, или се поставят под карантина за 14 дни в специализирани карантинни хотели.

Рекордният брой заразени у нас през последното денонощие не отказаха сънародниците ни да почиват на Беломорието, макар че някои се притесняват южната ни съседка да не наложи временна забрана след днешното решение, че от 06:00 ч. на 14 юли Гърция въвежда тази нова мярка за ограничаване на коронавируса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени