Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов и общински съветници не бяха допуснати до парк "Росенец" (ОБНОВЯВА СЕ)

Кметът Димитър Николов поиска от МВР да пуснат организаторите на протеста до зоната в парка

| обновено на 11.07.20 в 09:26

Стотици се събраха в парк "Росенец" още в ранни зори, видя репортер на БНР Бургас. Там след 11 часа трябва да се състои масово ходене на охраняемия плаж до почивния комплекс, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Повод за инициативата е инцидентът, при който бившият министър на правосъдието Христо Иванов и двама представители на партията „Да, България“ не бяха допуснати до морския бряг от служители на НСО, които охраняват района. 
Автобуси от Кърджали, Разград, Търговище,  Силистра, Пазарджик и коли от цялата страна са паркирали на територията на парк "Росенец".  Десетки са и микробусите на жандармерията.
Туристи от Айтос споделят, че са дошли да се къпят, а не да се включват в организирания протест. 

Към 9 часа се оформиха два протеста. Тези, които се събраха в своеобразен контрапротест не бяха допуснати и бяха изблъскани встрани. Смята се, че те са симпатизанти на ДПС. Виждат се много знамена на партията.

Жандармерията е направила кордон и спира групата от хора, които искат да слязат на плажа. От полицията правят опити да разделят двете протестиращи групи.  


Общинските съветници Димитър Найденов и Константин Бачийски, както и Христо Иванов и  Ивайло Мирчев от „Да, България“, се опитаха да преминат през стената от полицейски служители, но не бяха допуснати.

Поради нарастващото напрежение между протестиращите, Ивайло Мирчев призова събралите се да се успокоят. 


По-рано Ивайло Мирчев от "Да, България" сподели, че десетки са заявките за участие в организираното масово ходене до охраняемия плаж. 
"Със сигурност имаме потвърждение за поне 30 лодки, моторни яхти, джетове и каяци, 2-3 корабчета с по 25-30 човека. Ще тръгнат от Бургас, Созопол, кой откъдето реши. Има стотици заявки за автомобили. За автобуси знаем за организирани пътувания от младежките структури на ДПС." 
Припомняме, че бариерата на "Росенец" вече е премахната. Достъпът до брега обаче отново не е възможен, тъй като 300 метра по-надолу е поставена ограда с надпис "Частен имот". Кадрите са направени от бургазлията Митко Иванов. Според очевидци, идеята е обектът да изглежда като строителен.
По-късно кметът на Бургас Димитър Николов информира, че е разговарял с директора на Областната дирекция на МВР Бургас, за да поиска допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец.
Очаквайте подробности! 

Още снимки вижте по-долу в галерията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия