Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще наследи Меркел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 2005 година тя е на мостика в Берлин. Пък и в Европа. Нейни контрагенти бяха Джордж Буш-старши, Барак Обама и Доналд Тръмп в Белия дом; Тони Блеър, Гордън Браун, Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън на Даунинг стрийт 10; Жак Ширак, Никола Саркози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Догодина тя ще навърши 67 години, а според германското законодателство би трябвало от година и половина да е излязла в пенсия. Е, ще го направи с година и половина закъснение, както самата тя обяви. През октомври 2018 година Ангела Меркел обяви, че няма повече да се кандидатира за канцлер на Германия и се оттегли от поста председател на управляващия Християндемократически съюз. Заемаше го цели 18 години. В края на тази година ХДС трябва да избере нов лидер, а с това и да определи кой ще бъде следващият канцлер на Германия, ако ХДС спечели парламентарните избори догодина.

В началото пандемията Covid-19 изтласка всичко останало от вниманието ни. Но позабравените горещи теми, като че ли започват да се завръщат в политическия дневен ред. Тази за наследството на Меркел е една от тях. Дали пък няма да я наследи баварският министър-председател Маркус Зьодер, председател на Християнсоциалния съюз? Ако зависеше от германците, 53 процента от тях биха искали той да стане канцлер. 

Проф. Урсула Мюнх, директор на политическата академия в Туцинг в Бавария, обаче не вярва това да се случи. И обяснява защо:

"Не вярвам, че Християнсоциалният съюз ще се подаде на изкушението. Естествено, първо трябва да се изчака изборът на нов председател на християндемократите. Който и да се наложи на конгреса в края на годината - Армин Лашет, министър-председателят на провинция Северен Рейн Вестфалия, или консерваторът Фридрих Мерц, не вярвам партията да се подиграе с новоизбрания си лидер и да подкрепи канцлерска кандидатура на Зьодер. Този сценарий е възможен само ако новият председател на християндемократите спечели трудно и неубедително". 

От началото на пандемията Маркус Зьодер е в негласно съревнование с министър-председателя на провинция Северен Рейн Вестфалия Армин Лашет за това кой е правилният подход - бързо отваряне на икономиката, за да не търпи загуби - това е курсът Лашет, или предпазливо и постепенно отпадане на ограниченията - това е подходът на Зьодер. Неотдавна, след скандала със заразените работници в кланицата "Тьонис" в Северен Рейн Вестфалия баварският премиер каза, че само който владее задължителната програма, т.е. може да се справя с кризи като пандемията, може да заблести във волната програма. 

Може ли да тълкуваме думите на Зьодер като заявка за канцлерската номинация на консервативния блок ХДС/ХСС?

Това е типично за Зьодер! Мисля, че той се забавлява, като коментира по този начин другите. Вижте, Зьодер се справя с работата си много добре! Решенията му са правилни, хората го харесват, но той е особняк. Маркус Зьодер смята, че Маркус Зьодер е най-добрият... Като се подиграва с Лашет, Зьодер хвали себе си. И въпреки това не вярвам, че наистина иска да бъде следващият канцлер, или поне кандидат. Това няма как да стане през главата на Християндемократическия съюз. За Християнсоциалния съюз в Бавария тази стъпка също е рискована, защото партията вече два пъти се провали с нейни кандидати за канцлерския пост, при това с двама именити нейни представители - Франц-Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер... Освен това, Християнсоциалният съюз е преди всичко баварска партия. Ако Зьодер стане канцлер, ХСС ще загуби една своя основна функция - да критикува берлинската политика, политиката на федералното правителство, демонстрирайки колко по-добре се справя ХСС в Бавария... Ако председателят на баварския Християнсоциален съюз е едновременно с това и федерален канцлер, няма да може да води баварска политика. А това е фундаментът на тази партия. Това е тайната на нейния успех. Така че не мога да си представя, че партията ще се лиши от тази си роля. За нея много по-важно е не да има канцлер в Берлин, а да си върне абсолютното мнозинство в Бавария

Традицията повелява - председателят на ХДС, спечелила парламентарните избори, да бъде нейната номинация за канцлер. Смятате ли обаче, че след неувереното поведение на Армин Лашет около разпространението на заразата в кланиците в неговата провинция и обвинението, че българските и румънските работници са виновни за това, шансовете му да оглави ХДС драстично намаляха?

Не, не мисля. Решенията му за пандемията са погрешни, но въпреки това не мисля, че предварително е загубил състезанието. Той често оставя впечатлението, че се колебае в решенията си, че лавира между различни мнения... От това, което чувам от местните организации на ХДС, оставам с впечатлението, че Армин Лашет е харесван и има широка подкрепа. За негов късмет, в момента канцлерът Ангела Меркел води с небивала преднина във всички социологически допитвания. А Лашет се възприема като неин последовател... Що се отнася до коронакризата, решенията на Лашет бяха погрешни, но не драматично погрешни. Всички говорят за скандала в кланиците. Да, скандално е отношението към работниците, скандални са условията им на живот и на труд. Но това е известно отдавна! Пандемията просто го извади отново на показ. А и не само Северен Рейн Вестфалия има този проблем

Всъщност, Армин Лашен издигна кандидатурата си в тандем със здравния министър Йенс Шпаан като негов бъдещ генерален секретар. Младият и енергичен Шпаан е много хвален заради справянето с пандемията. Смятате ли, че може да има смяна на ролите?

Досега Йенс Шпаан не е заявил такава готовност. А и честно казано, не вярвам да се стигне дотам, защото Шпаан е прекалено умен политик, за да се подхлъзне на тази динена кора. Той разсъждава стратегически и знае много добре, че такава буря в чаша вода в една консервативна партия, чиито симпатизанти държат на лоялността, няма да се приеме добре... Така че не вярвам да си разменят ролите. А и Йенс Шпаан е много млад и може да почака още десетина години

Фридрих Мерц обаче, другият основен кандидат за лидерския пост, е на 64 и няма време да чака. 

Така е, няма време. Мерц има голям проблем в момента - няма поле за изява. Затова се опитва през участие в публицистични предавания и с интервюта в пресата да вкара името си в обръщение. Фридрих Мерц има своите лоялни поддръжници в по-консервативните кръгове в Християндемократичния съюз. Но тези кръгове не обединяват много хора. Привържениците на линията на Ангела Меркел, а оттам и на Армин Лашет просто са повече.

Едно интервю на консервативния Фридрих Мерц, облечен в зелен костюм със зелена вратовръзка, направи силно впечатление заради тезата му, че икономика и екология могат да вървят ръка за ръка. Мерц следва зеления тренд в Европа, така ли да го разбираме?

Да, разбира се! Мерц е интелигентен човек и умее да се учи. Дори и Мерц знае, че опазването на климата не е тема, за която младите хора се сещат изведнъж в петък и излизат на улицата. Дори и той знае, че опазването на климата е и икономическа тема. Даже си мисля, че има много германци, които могат да си представят как Мерц успява на практика да свърже екологията с икономиката... Но имиджът на Фридрих Мерц все пак е на традиционалиста, на консерватора, който може би е част по-скоро от миналото, отколкото от бъдещето

В момента подкрепата за ХДС в социологическите анкети е изключително висока, но е известно, че тя се дължи на канцлера Ангела Меркел. Как може да се обърне тази подкрепа за кандидатите? 

Кандидатите няма да могат да обърнат тази подкрепа за Меркел в своя полза. Помислете само колко години вече Меркел е на власт! Подкрепата за нея също не е била винаги толкова голяма - нито в началото на кариерата ѝ, нито в края ѝ. Помните, че доскоро смятахме, че правителството няма да изкара целия си мандат... Досега в Германия не се е случвало настоящият канцлер да се откаже доброволно от лидерския пост в партията си. Така че тримата кандидати - Армин Лашет, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген, се борят не само за лидерския пост в ХДС и оттам за канцлерската номинация, но и срещу мощното присъствие на Ангела Меркел... Когато германците осъзнаят, че Ангела Меркел повече няма да се кандидатира за канцлер, сегашната подкрепа за ХДС от 39-40 процента драстично ще се свие. Защото хората изведнъж ще си дадат сметка, че вече няма да ги управлява опитната в преодоляването на кризи, спокойната и уверена Меркел, а мъж, който би искал да е алфа-мъжкар

Когато през декември ХДС избира своя нов лидер, а с това и номинира следващият канцлер, това има значение не само за Германия, но и за Европа. Какво значение има това?

Надявам се и вярвам, че е така. Европредседателството още повече усилва това убеждение. Знаете ли, в момента сигурно много малко хора могат да си представят Армин Лашет да преговаря на равни нога с Макрон, да не говорим за Путин или Тръмп... Фридрих Мерц вероятно изглежда по-убедително, има по-голям опит във воденето на тежки преговори. А силата на Норберт Рьотген е външната политика, но всички знаем, че парламентарни избори не се печелят с външнополитически теми. Така че в крайна сметка решаваща ще е подкрепата за партията, а не толкова кандидат-канцлерът... Партийната традиция в Германия е много силна, за разлика например от Франция, където на всеки пет години се появява някоя новопокръстена партия. У нас не е така. Естествено, през последните години Християндемократическият съюз се промени много. И въпреки това, ХДС, както и социалдемократическата партия, че дори и Зелените, са традиционни партии с история.

Ангела Меркел, която беше начело на ХДС цели 18 години, често е упреквана, че е олевила консервативната партия, преместила я е прекалено много в центъра, поради което позволи да се появи крайнодясната "Алтернатива за Германия". Следващият лидер не трябва ли да върне ХДС в дясното политическо пространство и да затвори пътя на крайнодесните?

Този въпрос предизвиква ожесточени спорове в Германия - както сред политиците, така и в медиите и сред политолозите. Аргументите за и против тази теза са еднакво силни. Има, разбира се, много истина в това, че ХДС трябва да си върне по-консервативно настроените избиратели и да бъде ясно разграничим от социалдемократите. Но в същото време знаем, че преобладаващото мнозинство на избирателите се олицетворява с политическия център... През последните години политическият център се ориентира към зелени теми. Така че би било погрешно да се загърби тази тематика. Дори Фридрих Мерц го разбра и се опитва да направи шпагат между политика за опазване на климата и политика на силната държава в областта на сигурността и миграцията... ХДС трябва да внимава да не загуби основните си избиратели, а те са възрастни хора над 65 години. В този смисъл въпросът е напълно резонен - ХДС трябва да се погрижи за избирателите си в провинцията, за по-възрастните симпатизанти. Но като голяма национална партия не бива да загърбва по-либералните избиратели, например младите работещи жени в големия град... В момента виждаме ясно, как "Алтернатива за Германия" губи подкрепа. Това може да е моментно състояние, но е така. Този факт може да наклони везните в ХДС към това да не се опитва да си върне загубените избиратели, които гласуваха за крайната десница, а да остане верен на центристкия си курс. Надявам се, че съм права в разсъжденията си, но честно казано, всичко зависи от икономическото развитие, от безработицата.

Интервюто с проф. Урсула Мюнх можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна