Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмичен обзор на събитията по света - коронавирусът отново доминира

Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.
Снимка: ЕПА/БГНЕС



България и Хърватия бяха приети във валутно-курсовия механизъм ERM II, известен като чакалнята за еврозоната. Двете страни също така ще се присъединят и към банковия съюз. София и Загреб трябва да прекарат поне 2 години в ERM II, преди да започне практическата подготовка за присъединяване към еврозоната. Най-рано през 2023 година се очаква България да приеме еврото.

Окончателно и с голямо мнозинство Европейският парламент прие пакета "Мобилност" за международните превози. Отхвърлени бяха обаче всички поправки, внесени от България. Основното искане беше да се избегне връщането на камионите и водачите в страната, в която е регистрирана фирмата, съответно на 8 и на 4 седмици.

Заразените с COVID-19 по света вече са над 12 милиона и половина, а починалите - над 550 хиляди. Ситуацията на много места се усложнява, включително и на Балканите. Развитието на пандемията в региона стана причина някои европейски държави да затворят границите си или да въведат изсквания за влизане в страната.

Всеки, пристигащ от България, Румъния и Молдова трябва да бъде поставен под 14-дневна карантина или да представи отрицателен тест за коронавирус. Властите във Виена призоваваха австрийските граждани да не предприемат пътувания до България.

Словакия също въведе по-строги изисквания за влизане в страната на български граждани - това са отрицателен тест за коронавирус и задължителна 5-дневна карантина.

Гърция от своя страна започна да изследва тази седмица всички туристи на граничния пункт с България "Кулата-Промахон". А от вторник - 14 юли,  южната ни съседка въвежда като задължително условие за влизане на нейна територия представянето на отрицателен тест за COVID-19.

Гърция също така забрани влизането на нейна територия на сръбски туристи заради скок на заразените.  Инфектираните в Сърбия са над 17 хиляди. В последните дни случаите се учеличават средно с по над триста за денонощие. Усложняването на ситуацията с Ковид-19 и планът за повторно налагане на ограничителни мерки в Белград, изигра лоша шега на управляващите и разпали общественото недоволство.

Стотици излязоха на поредица от протести в Белград заради намерението за въвеждане на полицейски час през уикенда. В първата нощ на недоволство група младежи дори успяха са нахлуят в сградата на парламента преди да бъдат отблъснати от полицията.

Демонстрациите на моменти се превръщаха във бойно поле. Стигна се до сблъсъци с полицията и употреба на сълзотворен газ. Демонстранти хвърляха камъни, бутилки и запалителни средства. Равносметката е десетки ранени униформени и протестиращи.

Управляващите в Сърбия, както и Брюксел, осъдиха проявите на насилие. Президент Александър Вучич определи първата нощ на протести като дело на крайнодесни и екстремисти, с намесата на чуждестранни фактори.

Протестите се разпространиха и в други градове на Сърбия и прераснаха в недоволство срещу управлението на страната, въпреки че още след първия ден на демонстрации президентът даде заден ход от намерението си за въвеждане на полицейски час.

Протестиращите скандираха, че народът повече няма да търпи лъжи и бруталност. В крайна сметка, премиерът на Сърбия - Ана Бърнабич, анонсира смекчените нови мерки, част от които са ограничаване на събиранията и намаление на работното време на местата, където има много хора.

След това съобщение протестът в четвъртък премина мирно, но тази нощ напрежението ескалира отново. Група демонстранти влязоха отново в сблъсъци с полицията и успяха да нахлуят в сръбския парламент. Униформените използваха сълзотворен газ.

И други европейски страни затягат мерките заради коронавируса. В Белгия носенето на предпазна маска става задължително от днес на закрити публични места. Маската е задължителен атрибут и за  швейцарците, които искат да ползват обществения транспорт.

С цел съживяване на туризма във Великобритания пък от вчера отпадна карантината за граждани на около 70 страни, включително Франция и Италия. Мярката обаче не важи за България.

В същото време, заради рязкото покачване на заболелите от COVID-19, Австралия за първи път от 100 години затвори граница между два щата. Това са най-многолюдните Виктория и Нов Южен Уелс. Австралия също така ще ограничи наполовина - до 4 хиляди души, броя на гражданите си, които могат в рамките на една седмица да се връщат от чужбина.

Пандемията се развива с "потресаващи пропорции" в Латинска Америка и Карибите, посочиха от Световната здравна организация. В региона, който се смята за новия епицентър на заразата, броят на случаите надхвърля 3 милиона.

В Бразилия, която е най-тежко засегнатата от инфекцията латиноамериканска страна, положителна проба за COVID-19 даде дори президентът й Жаир Болсонаро, който е известен със скептицизма си към мерките.

През тази седмица Съединените щати отчетоха поредица от негативни рекорди на заразени с коронавирус. Тази сутрин беше съобщено за 69 хиляди нови случаи за денонощие. А в четвъртък бяха отчетени над 65 хиляди. Броят на починалите е общо над 131 хиляди.

Епицентърът на епидемията в Съвединените щати сега е Флорида. Губернатори на различни щати предупредиха, че заради многото заразени скоро няма да има места в интензивните отделения. Един от тях е губернаторът на Калифорния Гавин Нюсън, който отчете серизоно увеличение на хоспитализираните пациенти в последните две седмици.

На фона на ежедневните рекорди от новозаразени Тръмп съобщи, че изтегля Съединените щати от Световната здравна организация. Американският президент се закани да направи това още в края на май. Различното сега е, че той изпрати официално писмо до ООН и до американския Конгрес за прекратяване на членството. Цялата процедура по оттегляне ще трае най-малко 1 година. Тръмп обвинява организацията в пристрастия към Китай и в това, че се е забавила с реакцията си на заразата.

Епидемиологът Ерик Фейгъл Дийн от университета Харвард заподозря, че Съединените щати излизат от Световната здравна организация, защото не искат да делят патента на евентуалната бъдеща ваксина за  COVID-19. Междувременно вероятният кандидат за президент на демократите Джо Байдън вече обяви, че ако спечели изборите през есента, ще върне страната в Световната здравна организация още в първия си ден като държавен глава.

Негативните ефекти от пандемията няма да подминат и чуждестранните студенти в Съединените щати. Те няма да могат да останат в страната, ако учебните им занятия са онлайн. Това става на фона на обявеното от американския президент намерение училищата да отворят врати наесен.

Официално катедралата "Света София" в Истанбул да загуби статута си на музей. С отмененото от съда в Анкара постановление от 30-те години на миналия век, на практика, беше дадена зелена светлина за превръщането на обекта от световното културно наследство на ЮНЕСКО в действаща джамия. Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че паметникът на византийската архитектура от 6 век ще бъде отворен за ислямско богослужение на 24 юли.

Обзора на седмицата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени