Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде бърка в стратегията си Тръмп и с какво печели Байдън

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две са доминиращите теми в Съединените щати - коронавирусът и културните войни, а позицията и по двете теми на Доналд Тръмп е ясна. Вирусът е „безвреден“, а войните са дело на крайнолеви фашисти. Тази стратегия на Тръмп, обаче, като че ли не работи или поне това показват проучванията? 

"Не, тези стратегии не работят в момента. Пандемията от коронавирус е абсолютна трагедия за цялото човечество, но също така е и голям политически проблем за Доналд Тръмп. Той планираше да води предизборна кампания, основана на силна икономика и на твърдението, че се справя добре икономически. В началото на годината със сигурност имаше някои икономически проблеми, но като цяло американският потребител беше уверен. После Covid-19 предизвика абсолютен икономически колапс", коментира Лора Белин, блогър демократ от Айова, в предаването "Събота 150". 

Според нея ситуацията с коронавируса е унищожила основния аргумент на президента за изборите и много възможности не са му останали. 

"Сега най-добрата политическа позиция би била тази, която е и най-етична - въвеждане на политики, които да овладеят вируса. И Доналд Тръмп щеше да е в много по-добра позиция, ако беше взел верните политически решения по-рано. За съжаление не го направи и сега се опитва да навакса с културните войни. Но не виждам каквото и да е доказателство, че американците искат това от президента в момента. При криза хората търсят някой, който да ги обедини, а не да ги разединява".

Белин е категорична, че американците не намират много смисъл в това Доналд Тръмп да се фокусира върху статуи - стари паметници, които почитат лидерите на Конфедерацията от времето на Гражданската война. 

"Това не е най-важно за живота на хората в момента. Мемориалите са незначителен проблем. Вандализирането на статуи в някои градове е несравнимо с това, че 130 хиляди американци вече починаха от коронавирус. Политически не е умно решение да се фокусираш върху този проблем, да не говорим, че в момент, когато умират пациенти, не е и много етично. Не виждам и от проучванията на общественото мнение това да помага на Доналд Тръмп".

Ситуацията в момента несъмнено е извънредна, но ноември не е толкова далеч и обикновено на този етап от президентската надпревара вече знаем какви са основните послания на кандидатите. Знаем ли, обаче, какво Тръмп предлага за втори мандат?

Той наистина не предлага нищо. Беше странно, когато даде интервю за "Фокс нюз" - една приятелски настроена към него телевизия. В това интервю му беше зададен въпрос - какво планира за втория си мандат и Тръмп не отговори, започна да се оплаква за Джон Болтън - бившия му съветник по национална сигурност, да говори как не е имал голям опит в политиката, преди да влезе в Белия дом. Странно беше, защото това би трябвало да е най-лесният въпрос за един политик... В Съединените щати някои избори са вот между републиканци и демократи - между различните посоки, в които да върви страната, но други избори са просто референдум за или против човека, който в момента обитава Белия дом. И като гледам проучванията на общественото мнение, изборите този ноември ще бъдат изцяло за Доналд Тръмп - за и против него. Това няма да бъде избор между визията на Джо Байдън и визията на Доналд Тръмп, защото той не е представил никаква визия.

Що се отнася до Джо Байдън - той се опита да оглави антирасистките протести с неговата реч, която започна със слогана "Не мога да дишам", но след това като, че ли изчезна. Ако има събитие с него - то по-скоро прилича на събитие на общински съвет, а не познатите мащабни демонстрации. Знаят ли американците каква е неговата визия, какви са идеите му, освен че е против Тръмп?

Общо казано той подкрепя политики, които преследваше и Барак Обама. Не е много видим в общественото пространство. И голямата ирония се крие в това как той се справя все по-добре в проучванията на общественото мнение, въпреки че хората не го виждат толкова често. Това показва, че тези избори са основно за това как хората се чувстват спрямо Доналд Тръмп... Джо Байдън не е част от крайнолявото крило на Демократическата партия. Ако на негово място беше Бърни Сандърс - президентският вот щеше да изглежда много по-различно, предизвикателството за демократите щеше да е много по-голямо, защото Бърни Сандърс обещаваше драстични промени в правителствения подход към проблемите. Джо Байдън обещава по-скоро връщане към това, което беше през осемте години с Барак Обама. И, да, това може би не е толкова вълнуващо за много хора, които споделят лява политическа ориентация, но за много други пък е успокояващо... Живея в предградие - американските предградия в продължение на десетилетия гласуваха за републиканците, а сега тенденцията е да гласуват повече за демократи. Говорила съм с хора, които цял живот са били републиканци, но сега се готвят да гласуват за Джо Байдън. Не биха гласували за Бърни Сандърс, но не се страхуват толкова от Джо Байдън и имат усещането, че знаят накъде ще поведе страната. 

Джо Байдън, снимка: ЕПА/БГНЕС
Всички очакват да чуят избора на Байдън за вицепрезидент. Очаква се това да е жена и да е представител на по-прогресивното крило на Демократическата партия. Няма ли това, обаче, да отблъсне тези избиратели, които все още не са решили кой да подкрепят?

Зависи коя жена ще избере. Според мен би бил умен ход, ако избере някой от прогресивното крило на партията, защото ще мобилизира привържениците на Бърни Сандърс и Елизабет Уорън и те не само биха гласували за него, но и ще се включат като доброволци в кампанията му... Жените избиратели са много важни за Демократическата партия и всичко, което може да подобри позициите на Джо Байдън сред тях, би било от помощ. В разговор с един от познатите ми републиканци още преди коронавируса, преди 6 месеца, той каза, че Доналд Тръмп трябва да се раздели с Майк Пенс и да избере жена кандидат за вицепрезидент. Това няма да стане, разбира се, но всеобщото мнение беше, че би било добре за Тръмп... В американската история се е случвало да излизат компромати от миналото на кандидатите за вицепрезидент и Джо Байдън и съветниците му са много внимателни и проучват миналото на всеки потенциален кандидат... И след като споменахте протестите за Джордж Флойд, един потенциален кандидат за вицепрезидент отпадна от списъка и това е Ейми Клобучар - сенатор от Минесота. Преди да стане сенатор, тя беше прокурор и преди много години отказа да повдигне обвинения срещу полицейски офицер, за който имаше множество оплаквания. Изборът ѝ за вицепрезидент би изпратил много лошо послание за Джо Байдън в този момент. Така че те са много внимателни как изборът за вицепрезидент би се отразил на кампанията.

Да погледнем проучванията - Доналд Тръмп губи подкрепа в трите щата, които му осигуриха победа през 2016 г. - Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган. Защо се случва това?

Това не е специфично само за тези три щата, защото Доналд Тръмп изостава с 10 пункта навсякъде. Например в Айова - щат, в който Тръмп водеше с 9 процента и половина, сега проучванията показват, че той и Джо Байдън са се изравнили. Същото важи за Охайо, където той водеше с 9 пункта, сега двамата са с изравнени позиции. Джо Байдън води във Флорида - един от решаващите за изборите щати, където Тръмп спечели с малка преднина през 2016-а... Друго нещо, което хората понякога забравят за изборите през 2016-а е, че Тръмп победи Хилари Клинтън, но спечели по-малко от 50% от вота. Той нямаше голямо мнозинство, имаше много хора, които не харесват и двамата кандидати и гласуваха за трети - либертарианец, зелената партия или независим. Тръмп спечели в Айова през 2016-а, но събра едва 50.5% от гласовете. Дори сега да падне малко до 47-48%, той може да бъде победен от Джо Байдън, ако по-малко хора гласуват за трети кандидат.

Тази седмица Върховният съд обяви, че така наречените "неверни делегати" могат да бъдат наказвани. Какво означава неверни делегати и може ли това да има ефект върху изборите?

Може, Съединените щати имат необикновена избирателна система - в другите държави този, който събере най-много гласове, той и печели. Но тук президентът се избира от избирателна колегия, всеки щат има свои делегати, а броят им най-общо се основава на големината на населението на щата. Най-общо казано, в повечето щати президентът, който спечели там, той получава и всички гласове на електорите. В Айова имаме 6 електорални гласа и дори да е с малка преднина, победителят получава всички 6 гласа... Случвало се е в миналото избраните делегати за Републиканската или за Демократическата партия да откажат да дадат гласа си за номинирания от партията. Обикновено това няма значение, защото, за да има мнозинство в избирателната колегия, са необходими 270 гласа, а нормално един от кандидатите събира повече от това... Но има сценарии, при които резултатът е 270 на 270 или единият получава 271, а другият 269. В такъв случай, ако един от така наречените "неверни делегати" не подкрепи този, който е спечелил в щата, неговият вот има силата да промени курса на вота. Лично аз не подкрепям системата на избирателната колегия и би било по-добре президентът да се избира с просто мнозинство, както в повечето държави по света. Но това не може да бъде променено скоро. Решението на Върховния съд може да има съществено значение за вота. Джо Байдън в момента има значима преднина с гласовете в избирателната колегия и съдебното решение не би трябвало да има значение. Но с наближаването на вота и ако икономиката се подобри, гласът на един или двама души би имал огромно значение. 

Казвате, че предстоящият вот ще бъде референдум за или против Доналд Тръмп. В историята на Съединените щати след Хари Труман няма президент, спечелил втори мандат с рейтинг на одобрение под 40. Може ли Тръмп да обърне тенденцията до вота?

Много е трудно да се отговори на този въпрос. Рейтингът на Доналд Тръмп е много стабилен в сравнение с всеки друг президент. От историческа гледна точка одобрението за него е ниско, никога не е достигал 50%. Дори веднага след избирането му рейтингът му е около 40-те... Рейтингът на Доналд Тръмп си има дъно, но си и има и таван. При повечето президенти с промяната на обстоятелствата рейтингът им спада или се качва, а при Тръмп той се движи в много тесни граници. Това означава, че повечето хора вече са си изградили мнение за него преди много време. Не мога да се сетя, какво би могъл да направи, за да промени това. Изправен е пред голямо предизвикателство. С фокусирането върху културните войни се надява да засили ентусиазма на хората, които вече го харесват, надява се, като мобилизира своите привърженици, да се изкачи към върха... Американски президент никога не е печелил втори мандат с рейтинг като този на Тръмп. Обикновено губернатор, сенатор или действащ президент с такива числа в проучванията на общественото мнение се очаква да загуби. 

Интервюто с Лора Белин можете да чуете в звуковия файл. 

Доналд Тръмп, снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!