Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Маринов няма да приеме оставката на шефа на полицията в Бургас

| обновено на 11.07.20 в 16:16
Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че няма да приеме оставката на директора на бургаската полиция заради сблъсъците в парка "Росенец". 

"Там, на място, е директорът на Главна дирекция "Национална полиция". С професионалното ръководство изследвахме всички детайли по отношение на организацията, развитието на събитията и стигнахме до извода, че наистина това е единственото правилно решение, което е взето - да не се допусне събиране на двете групи, така че да се стигне до човешки жертви. Виждате какво беше напрежението, така че, на този етап, след като и професионалното ръководство застана зад действията на директора на Областна дирекция в Бургас, аз смятам да не приема неговата оставка и ще докладвам това на премиера". 



По-рано днес директорът на областната полиция в Бургас старши комисар Радослав Сотиров подаде оставка. Решението е било взето след среща между премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Младен Маринов. Причината беше напрежението и сблъсъците с полицията в парк "Росенец", където се събраха стотици хора, за да се включат в организираното масово ходене на охраняемия плаж до почивния комплекс, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. От своя страна голям брой симпатизанти на ДПС от цялата страна се струпаха на брега край луксозния имот.

При сблъсъците между силите на реда и привържениците на инициативата за масовото плажуване пострадаха трима служители на жандармерията. Полицейският кордон беше пробит, а няколко служители на жандармерията - съборени на земята. 10 минути по-късно активистът на "Да, България" Ивайло Мирчев успя да се откъсне, беше съборен на земята и му бяха сложени белезници. Пострадаха трима служители на жандармерията. Задържани бяха трима души. 

След това протестиращите започнаха преговори с кмета на Бургас Димитър Николов и директора на бургаската полиция ст. комисар Радослав Сотиров. Те настояваха да бъдат допуснати до плажа в района на частния имот, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Кметът Николов отчете като грешка, че не е осигурен достъп до плажа при предварителната организация. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна