Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как пандемията се отрази на „Кожената бутилка“

Снимка: www.leatherbottlepub.co.uk

В английското графство Есекс, в китното селце Плеши, което е било титулувано като „Село на годината“ през 2013 година, се намира пъбът „Кожената бутилка“ /The Leather bottle/. Подобно на хиляди други пъбове в Англия, „Кожената бутилка“ отвори врати за посетители миналата събота след изнурителна 3-месечна карантина, на фона на много тревоги дали не се избързва и какво ще стане, ако има втора вълна на пандемията.

Съдържателят на „Кожената бутилка“ Робърт Райли е наследил това заведение от една легенда в музиката – от кръстника на рейва Кийт Флинт от „Продиджи“.

Как се отрази пандемията и карантината на Кожената бутилка“? 

Бизнесът беше засегнат много лошо. Като се има предвид, че работехме седем дни в седмицата, от 12.00 на обяд до 11.00 вечерта, ефектът от коронавируса беше много сериозен, защото по време на карантината не бяхме в състояние пряко да продаваме алкохол и храна. Минахме на takeaway, храна за вкъщи, но само в петък и в неделя, така че приходите не бяха дори четвърт от това, което нормално изкарваме за седмица. Иначе, тази седмица сме отворени от 12.00 до 8.00 вечерта. Ще видим как върви и евентуално ще удължим работното време до 9.00 или 10.00 вечерта.

Как бяхте подкрепени от правителството?

Получихме грант или безвъзмездна помощ от правителството. С този грант очевидно трябваше да си плащаме наема на помещението. Дори да сме в отпуск три месеца, наемът трябва да се плаща, така че помощта отиде в тази посока. Но освен това трябва да се плаща за електричество, вода, газ, за телевизионен лиценз и много други сметки. На практика всичко отиде за сметки.

Добрата новина все пак е, че от миналата събота пъбовете отвориха. Как потръгна?

Започна добре. Вървим в правилната посока, бавно. Знаете, хората се страхуваха да излизат, като следяха всекидневните брифинги на правителството и слушаха как жертвите постоянно се увеличават. Но това беше преди, сега нещата тръгват бавно в правилната посока. В събота беше натоварено. Очевидно всички искаха да седнат отзад, в градината на открито. Нямахме хора вътре в пъба. Имахме сервитьорки. Поръчвате на бара и след това момичетата носят храната и напитките на масите отвън.

Борис Джонсън определи инициативата за многосекторното облекчаване на карантината от миналата събота като Голямото оживление“, а 4 юли беше определен от медиите като Супер събота“.

Ако аз трябваше да решавам кога да се отвори, нямаше да го направя в събота, а в понеделник. Дадоха ни само две седмици да се подготвим. Успяхме да подготвим само половината от нещата, които нормално предлагаме и продаваме. Просто стоката я нямаше на пазара, нямаше откъде да я купим. По-добре беше да не отварят наведнъж толкова много неща. Можеше, например, в понеделник да отворят фризьорските салони, след седмица - пъбовете и ресторантите и т.н. Не всички наведнъж.

Как се справяте с изискванията за минималната социална дистанция?

Имаме всички тези защитни прозрачни прегради, предпазни ръкавици, маски, престилки, дезинфектанти. Не знаем докога правителството ще изисква всичко това от нас, но трябва да изпълняваме каквото ни се каже.

След като преди седмица пъбовете отвориха, имаше новини за клиенти, дали положителна проба, което наложи затварянето на някои заведения. Каква е опасността карантината да се завърне в бранша?

Ако има втора карантина, ще ни затворят незабавно. Пъбовете и ресторантите несъмнено ще бъдат затворени при втора вълна и нова карантина. Но ако има втора вълна и повторна карантина, как тогава правителството ще ни финансира? На правителството ще се наложи отново да дава много пари. При този сценарий, когато се завърнем догодина, вероятно данък добавена стойност ще скочи от сегашните 20 на 25 или дори на 30 процента. Изобщо данъците ще са по-високи. В дългосрочен план е нужно да се съживи тази индустрия повече от всяка друга. Имам предвид, най-вече ресторантьорството и туризмът. Това няма да бъде лесно и няма да стане за година, ще са необходими поне 2-3 години за възстановяване.

Наблюдавахме тревожни кадри от Сърбия, където хората реагираха много гневно на възобновяването на строгите мерки. Дали във Великобритания можем да очакваме нещо подобно, след като хората отново усетиха хубавия вкус на старото нормално положение?

Да, мисля, че това е възможно, защото хората очевидно искат да излизат, да общуват с приятели и с роднини. Не може да бъдеш затворен 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Трудно е да бъдеш затворен дори в собствената си къща, без да можеш да видиш приятелите си и дори членове на семейството си. Трудно е за хората.

Министърът на финансите Риши Сунак обяви през седмицата огромен финансов пакет за избягване на масова безработица. За да се повиши посещаемостта на заведенията и да се подпомогне по този начин вашият бранш, в него имаше и нещо безпрецедентно. Бих го нарекъл финансиран призивкъм хората да излизат, да се хранят навън с обещание правителството да поеме до 50 процента от стойността на поръчките за храна. Това ще важи обаче само за август и само от понеделник до сряда. Какво смятате за тази инициатива?

Да, това е добре. Очевидно хората ще излязат, за да се нахранят в пъб или ресторант, но за нас, да чакаме пет дни след това да получим парите от правителството, е несериозно. Под въпрос е също дали хората ще излизат само от понеделник до сряда, за да се хранят, как ще бъде в останалите дни и какво ще стане след август - ще престанат ли да идват? Би било добре това да бъде не месечна, а 12-месечна програма според мен.

Мога ли да направя заключение, че хората като теб в ресторантьорския бизнес ги очаква несигурно бъдеще?

Нормално по това време на годината вече се обсъжда менюто и всичко останало за Коледа, колкото и да изглежда рано за това. Сега не знаем как и колко хора ще дойдат за коледен обяд, може ли да имаме коледно парти, ще можем ли изобщо да се събираме заедно по начина, по който сме свикнали. Ще бъде трудно да имаме две отделни семейства на шестместна маса заради социалното дистанциране. За да имаме нормална Коледа, правилата трябва да бъдат облекчени допълнително много скоро, най-късно до края на октомври.

Робърт, твоят пъб е много известен, исторически бих казал. Предишният наемател и собственик не е кой да е, а фронтменът на групата ПродиджиКийт Флинт, роден наблизо. Кийт Флинт има голяма фен база по света, включително в България. Носят се легенди как групата се е затваряла с приятели и редовни клиенти с дни и нощи в пъба.

Кийт Флинт притежаваше пъба допреди 2-3 години. Когато взе пъба през 2014 година, той инвестира много пари. Преобрази го, въведе високи стандарти. Много от неговите приятели и фенове идваха тук. След като се самоуби миналата година, много негови фенове от цял свят продължиха да посещават пъба, защото, очевидно, по някакъв начин така се чувстват по-близо духом до него. Могат да седнат на неговия стол, да изпият един пайнт бира Firestarter, както, всъщност, се казва първата и една от най-известните песни на групата с Кийт Флинт като вокал. Всичко това кара посетителите да се почувстват още по-близки с Кийт Флинт и „Продиджи“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени