Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на шорттрека се сбогува с Лара ван Руйвен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обикновено се пише за постижения на млади спортисти, не за тяхната смърт.

Днес обаче ми се налага да пиша за второто и ще започна така:

“ Ужасно много ще ми липсваш, скъпа Лара.”

Това са думите, с които Сузане Шултинг се сбогува с най-голямата си конкурентка на леда и съотборничка Лара ван Руйвен.
Вчера световна шампионка по шорттрек на 500 метра си отиде от този свят. В обкръжението на най-близките си, 27-годишната Ван Руйвен издъхна в болницата във френския град Перпинян.

Нищо не подсказваше каква трагедия ще се разиграе във Френските Пиренеи, когато през юни Юрун Оттър поведе на тренировъчен лагер националния отбор на Нидерландия по шорттрек.

На 25-ти юни Ван Руйвен се оплаква от неразположение. Здравословните й оплаквания довеждат до нейното спешно хоспитализиране, където докторите й поставят диагноза автоимунно разстройство. Докато лекарите се опитват да овладеят ситуацията, през изминалия уикенд се появяват и нови усложнения. Лара получава множество вътрешни кръвоизливи, сред които и такива в мозъка, заради които я подлагат на две спешни операции. Състоянието й не се подобрява, остава критично. Животът й се поддържа в изкуствена кома. И така до снощи, когато дойде лошата новина за кончината на Лара ван Руйвен.

Лара ще остане в историята на нидерландското бързо пързаляне с кънки на къса писта, като първата им световна шампионка. Мечтано събитие, което става реалност през март 2019 година по време на световното първенство, което се провежда в София, в зала “Арена Армеец”.  На 15-годишна възраст Лара ван Руйвен заявява, че един ден иска да излезе на световния лед, където поне веднъж да се изправи срещу корейските състезателки и да ги победи.

“Лаар” или “пантерата”, както я наричаха всички в средите на шорттрека ще остане в спомените ни със своя борбен дух, с очилата с леопардов принт и каска със същия мотив.

Почивай в мир, Лара (#panterlara)!

Ето и посланието, с което Анна Луканова-Якубовска, която е една от най-титулуваните състезателки в историята на българския шорттрек и в момента е треньор на турския национален отбор по шорттрек, се сбогува с Ван Руйвен:

“Не знам много за случилото се. Знаех само,че Лара е болна, но не предполагах, че нещата могат да завършат така. Много ми е мъчно за нея и най-вече за семейството й.”

“Да почива в мир! Респект към страстта й за победа в нашия спорт!”, каза Евгения Раданова, една от най-великите спортистки на България с три олимпийски медала. Тя е и първият български спортист, участвал на Зимни и Летни олимпийски игри (в шорттрека и в колоезденето на писта в Атина през 2004 година).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна