Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Хората имат право на протест, няма опасност от гражданска война

Христо Иванов
Снимка: Светослава Кузманова
"Жестът с отказа от охраната можеше да бъде направен преди 30 години. Те са го направили, за да не изглежда, че са били принудени да го направят". Така лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира за "Хоризонт" новината, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски доброволно се отказват от държавната охрана на НСО.

"Опитаха се отново да разделят хората на два лагера. Непосредствените извършители бяха жандармерията. Поръчителите са в сараите. Винаги по този начин на тази малка върхушка се е осигурявала безнаказаност и възможност да шантажира българските граждани", каза Христо Иванова и подчерта, че въпреки подобни опити, се е стигнало до момент на плажа, когато всички са пеели "Мила родино".

"Г-н Гешев не може да бъде главен прокурор, той поругава българската демокрация", каза Иванов и даде примери с непонятни според него действия на прокуратурата.

Христо Иванов смята, че българската държавност е подложена на унижение. Според него Борисов е позволил българските институции да изпълняват указанията на Пеевски и на Доган. 

"Гешев е същият гавазин на Пеевски. Доган е почетен председател на задкулисието... Влязохме в протест с нормални, почтени български граждани. Не ни вкарвайте в схеми. "Демократична България" е на монолитни позиции по отношение на върховенството на правото", настоя Христо Иванов. 

"Няма да стигнем до гражданска война. Има демокрация, хората имат право на протест. Стига с конспиративните теории, изглеждат като хора, които се надяват да се стигне до ескалация". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!