Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитниците

Яница Златева и Константин Бонев - заедно с кауза за природата

Може ли изкуството да пребори замърсяването - слушайте в първия епизод на новата рубрика "Горещи сърца"

Яница Златева и Константин Бонев, природозащитници
Снимка: Личен архив
Яница Златева и Константин Бонев са млади хора, които могат да вдъхновяват и печелят последователи.  Професиите им са твърде различни - тя е адвокат, той - керамик. Имат общи занимания в миналото - ски инструктори, алпинисти. Любовта им към природата, планинските спортове и пътешествията отваря болезнено сетивата им към замърсяването. И това ги събира в живота. За разлика от масовото, но безрезултатно негодувание, те превръщат жаждата си за чиста и дишаща природа в своя кауза. Създават платформа и фондация в обществена полза - “Art Against Plastic“. Кампаниите им за почистване вече се наложиха на морските плажове, в планините и в населените места.
Почистване на Пирин

Тя е стопроцентова банскалийка, той е наполовина грък по майчина линия. Общуването с тях оставя светла следа.

Константин изработва тематични чаши, с релефни музикални инструменти по тях. За Яница радостта е планината. 

„Пирин е голямата ми страст. Където и да съм пътувала по планините, просто Пирин е много сантиментална за мен, иначе съм видяла много интересни природни паркове по света. В Чили много ми хареса. Там беше много девствено още по планините. Аз търся нещо по-диво“.

Коста обича да ходи на плаж, но заради пандемията няма да отидат нито до Гърция, нито до Черноморието.

Събрала ги е планината, продължават да ги обединяват каузите. От миналата година са се заели с почистването на природата от „човешкото безхаберие“. Коста е изцяло двигателят на инициативата, Яница му съдейства от правна гледна точка, в това число и с учредяване на фондацията.

„Идеята и сърцето е Коста“, казва младата жена. А на него не му харесва да е мръсно. Иска да създаде общност от артисти и чрез продажбата на изкуство да финансират каузите си, да почистят света.

Първата им акция е била да почистят 31 плажа - от Дуранкулак до Резово. Събрали са над 2 тона боклук. Намирали са много губи, хладилник. Съдействали са им общините по цялото Черноморие.

акция за почистване на природата

За мен е важно да пазим това, което обичаме. Проблемът не е само естетически. Друго, което е много важно за мен е, че с тези акции се дава някакъв добър пример. Дори само със скорошната акция „джулай клининг“, си дадох сметка, че само заради примера, който даваме на децата и заради контакта, който ще създадем и въобще това, че те ще разберат, наистина има надежда. Децата имат истинска загриженост, те се впечатляват и споделят искрено каузата“, твърди Яница.

Още за Яница и Константин ще научите от звуковия файл. 

Автор на първото издание на "Горещи сърца" е кореспондентът ни в Благоевград Кети Тренчева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна