Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плажът в Росенец - достъпен, но по труден маршрут. Ще има път с велоалея и паркинг

Общински съветници и депутати от ГЕРБ - Бургас посетиха плажната ивица до резиденцията на Доган

Достъпът до плажа в парк „Росенец“ е свободен, но труден. За да се промени това, предстои изграждането на път, който да улесни възможността да се стигне до мястото.

Общински съветници и депутати от ГЕРБ – Бургас посетиха плажната ивица в близост до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„С посещението си искаме да покажем, че достъпът до този плаж е напълно свободен. Има решение на Общинския съвет да бъде направен път с велоялея и паркинг и то е преди акцията на „Да, България“ и ДПС“, каза общинският съветник Калояна Живкова.

Всеки един български гражданин ще има достъп до плажа, категоричен беше зам.- министърът на енергетиката Жечо Станков, който също беше сред присъстващите:

„Справедливо е и ще бъде така – всеки един български гражданин да има достъп до територията, която е публична държавна собственост. Преиначава се фактът, че един път, който забива в частен имот, е осигурявал достъп до този плаж някога си и сега в момента някой се опитва да превзема бряг“.

Достъпът е свободен, но изключително труден по каменистия бряг, трябва да се измине близо километър. Това ще се промени, каза председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова:

„Алтернатива ще има – път с паркинг и велоалея, за да могат всички български граждани да имат равнопоставен достъп до плажа, изключителна държавна територия. Всичко това ще бъде финансирано по програма на Министерството на околната среда и водите /ПУДОС/.“

Севдалина Турманова допълни, че решение за промяната на ПУП-а на парк „Росенец“, което е нужно, за да бъде реализиран проектът, е взето преди два месеца от Общинския съвет, но то не може да влезе в сила, защото се обжалва от общински съветник пред Административния съд.

В момента решението на промяна на ПУП-а на парк „Росенец“, от което зависи реализирането на проекта, се обжалва от общински съветник пред Административния съд.

На плажа в парк „Росенец“ продължават да стоят няколко трибагреника, забити от протестиращите във вчерашния ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия